Nieuwsbericht

Ter verduidelijking: de maximale opbouw van het loopbaanbedrag (maand 1 tot en met 36) en het vervallen van maand 1, maand 2, enzovoort………..

21 augustus 2018 | 2 minuten lezen

In de CAO Sociaal Werk is met ingang van 1 juli 2015 in hoofdstuk 3 het loopbaanbudget (het loopbaanbudget is opgebouwd uit het loopbaanbedrag en de vitaliteitsuren) opgenomen. Met de belastingdienst is bij de introductie van het loopbaanbudget de afspraak gemaakt dat het saldo van het loopbaanbedrag in totaal maximaal 36 maanden mag bedragen (zie artikel 3.3 onder P en Q). Indien het loopbaanbedrag na 36 maanden nog helemaal niet is aangewend, vervalt de eerste maand van het opgebouwde loopbaanbedrag in maand 37, de tweede maand in maand 38 enzovoort. De werknemer bouwt dus wel gewoon elke maand het loopbaanbedrag op maar als het saldo hoger wordt dan in totaal 36 maanden, dan vervallen de eerst opgebouwde maanden zodat het saldo nooit meer bedraagt dan 36 maanden. Van belang was en is daarom, dat het loopbaanbedrag ook daadwerkelijk wordt aangewend.

Helaas is het in de praktijk niet altijd gelukt om het loopbaanbedrag aan te wenden. De datum van 1 juli 2018 (maand 37) is inmiddels gepasseerd waardoor er een overschrijding is van het saldo van maximaal 36 maanden. Technisch bleek het automatisch laten vervallen van de eerste maanden- indien het saldo de 36 maanden overschreed- bij een aantal salarisverwerkers niet mogelijk. Ook is gebleken dat niet alle salarisverwerkers de opgebouwde maanden afzonderlijk per maand hebben geregistreerd. CAO partijen hebben de informatie en uitleg hierover uitgebreid op papier gezet en verwoord in het document “3 jaar Loopbaanbudget in de cao Sociaal Werk”

De belastingdienst is van het technisch knelpunt op de hoogte gebracht en heeft aangegeven dat dit technische probleem vooralsnog geen gevolgen voor werkgevers meebrengt. Het saldo mag de maximale termijn van 36 maanden overschrijden als dit technisch nog niet is ingeregeld. Wel heeft de belastingdienst de eis gesteld dat uiterlijk 1 januari 2020 een en ander moet zijn geregeld en het saldo dan weer maximaal 36 maanden mag zijn. Tot die tijd zijn er voor u als werkgever in ieder geval geen fiscale gevolgen verbonden aan dit technisch mankement. Meer hierover kunt u ook lezen in het document “3 jaar Loopbaanbudget in de cao Sociaal Werk”

De vraag blijft wel hoe u in de praktijk nu moet omgaan met het feit dat uw werknemer een loopbaanbudget heeft dat het maximale saldo van 36 maanden overschrijdt. Volgens de afspraken in de cao mag het saldo immers maximaal 36 maanden bedragen. Indien de werknemer nog niets van het loopbaanbedrag heeft aangewend en dat nu alsnog wil gaan doen, dan adviseren wij u om samen met de werknemer inzichtelijk te krijgen wat de hoogte van het daadwerkelijke loopbaanbedrag op dit moment is. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de salarisstroken (met daarop de maandelijkse opbouw van het loopbaanbedrag) vanaf 1 juli 2015 te raadplegen zodat u kunt berekenen welk deel van het loopbaanbedrag reeds is vervallen en wat de hoogte is van het actuele loopbaanbedrag.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen.