Let op: vanaf 1 januari administratieve wijziging IKB
Vanaf 1 januari 2024 wijzigt het Individueel KeuzeBudget (IKB) administratief, waarbij het 26 uur bovenwettelijk verlof niet langer als geldbedrag, maar in uren moet worden vermeld op de salarisstrook. Deze praktische verandering is ingevoerd om werknemers te stimuleren het bovenwettelijke verlof daadwerkelijk op te nemen.
Het behoud van keuzevrijheid blijft, aangezien werknemers nog steeds de optie hebben om het bovenwettelijk verlof uit het IKB uit te laten betalen. De standaard wettelijke bepalingen rondom bovenwettelijk verlof blijven onveranderd, inclusief een verjaringstermijn van vijf jaar en het recht op volledige salarisuitbetaling bij opname of uitbetaling van het verlof, met inbegrip van vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, en eventuele onregelmatigheidstoeslagen (ORT).
Wat verandert er?
Vanaf 1 januari 2024 wordt de 26 uur bovenwettelijk verlof (bij voltijd dienstverband) niet meer een op geld waardeerbare element, maar wordt het bovenwettelijk verlof in uren vermeld. Werknemers zien het element van bovenwettelijke verlofuren op de salarisstrook niet meer in geld, maar het aantal bovenwettelijke verlof uren.
Dit is een administratieve verandering. Tot 31 december 2023 wordt het bovenwettelijke verlof, zijnde 26 uur bij een voltijd dienstverband, als geldwaarde opgenomen in het IKB. Vanaf 1 januari 2024 zal het bovenwettelijke verlof in uren worden vermeld in het IKB.
Aanleiding
De cao- tafel signaleerde dat weinig werknemers de keuze maken om het bovenwettelijk verlof uit het IKB te halen. Daarnaast gaven werknemers aan dat de cao Sociaal Werk te weinig verlof biedt. Dit heeft geleid tot een wijziging in het element bovenwettelijk verlof in het IKB. Het doel van deze aanpassing is werknemers te stimuleren het bovenwettelijke verlof daadwerkelijk als verlof te gebruiken.
Geen wijziging in keuzevrijheid
De aanpassing heeft niet tot gevolg dat de werknemers de bovenwettelijke verlofuren in het IKB alleen voor verlof in mogen zetten. Werknemers kunnen er nog steeds voor kiezen om de bovenwettelijk verlofuren uit het IKB uit te laten betalen.
Wettelijke bepaling omtrent bovenwettelijk verlof
Belangrijk om te benadrukken is dat de standaard wet- en regelgeving met betrekking tot het bovenwettelijke verlof onveranderd blijft gelden bij deze wijziging. Het verlof in het IKB wordt beschouwd als bovenwettelijk verlof. Er geldt hiervoor een verjaringstermijn van vijf jaar. Bij opname van het verlof of het uitbetalen van het verlof geldt dat de werknemer recht heeft op uitbetaling van het op dat moment geldende volledige salaris. (Inclusief, vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, alsdan bepaalde ORT).
Vragen?
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via Juridische Zaken Online of via jzo-support@sociaalwerk.nl. Voor praktijkervaringen nodigen we je uit om een kijkje te nemen of een bericht te plaatsen op ons P&O platform. Dit platform is speciaal bedoeld voor P&O’ers om ervaringen en kennis met elkaar te delen over onderwerpen die jullie zelf aandragen.