In Memoriam Rik Bovenberg 15 juli 1957 - 15 september 2020
‘Het is beter je energie te steken in blijdschap of verdriet dan in onzekerheid en wantrouwen’ – Rik Bovenberg
Op dinsdagavond 15 september overleed Rik Bovenberg, totaal onverwacht. Het bericht bracht een schokgolf teweeg in het sociaal werk; de velen die hem kennen waren en zijn verbijsterd. Extra bitter is dat hij net kenbaar had gemaakt volgend jaar vervroegd met pensioen te willen gaan: ‘Corona heeft me doen inzien hoe kort het leven is.’ Hij wilde tijd maken voor zijn liefhebberijen, samen met zijn vrouw Corrie hun reisplannen verwezenlijken en vooral genieten.
De betekenis van Rik voor het sociaal werk is groot, en dan met name voor het maatschappelijk werk. Van betekenis zijn voor mensen die in de schulden terechtkomen: daar lag zijn hart. Perspectief bieden, aandacht, hulp verlenen, en zorgen dat ook lokaal zowel de menselijke maat als de maatschappelijk aanpak van de grond komt. Op 3 september tekende hij nog voor een nieuwe aanpak ‘woonoverlast’ in Zeewolde.
Rik bekleedde veel functies en acteerde in diverse rollen in het sociaal domein. Hij was ruim 20 jaar directeur-bestuurder van MDF, Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland. Hij was actief bij Sociaal Werk Nederland; als auditor van opleidingen sociaal werk; als bestuurslid bij de NVVK; en als voorzitter van de Marie Kamphuis Stichting.
Rik was een strateeg die graag verbindingen legde: zowel lokaal in zijn eigen werkgebied als landelijk. Hij werd vanwege zijn gevatte en onafhankelijk stijl veel gevraagd als voorzitter en gespreksleider. Velen zullen ook zijn treffende speeches herinneren –‘spreekbeurten’ zoals hij ze zelf noemde -, waarin hij vaak wijze woorden sprak en overtuigde met persoonlijke ervaringen, humor en scherpe observaties.
Voor Sociaal Werk Nederland (voorheen de MOgroep) heeft Rik veel betekend als bestuurslid (2003 – 2015), als voorzitter van de branchecommissie Maatschappelijke dienstverlening en als voorzitter van de ledenwerkgroep die het Kwaliteitslabel Sociaal Werk ontwikkelde.
Vanuit de Marie Kamphuis Stichting zorgde hij voor blijvende aandacht voor ontwikkeling in het sociaal werk door leerstoelen te laten financieren en lezingen te organiseren. Ook hield hij bij hoe in het buitenland het sociaal werk zich ontwikkelde. Hij organiseerde vanaf 1990 regelmatig studiereizen naar onder meer de Verenigde Staten met deelnemers uit het hele sociaal domein. Zo ontstonden duurzame contacten en vriendschappen voor het leven.
We wensen zijn naasten en collega’s veel sterkte bij dit verlies. We zullen zijn scherpte, leiderschap, verbindingskracht en humor ontzettend missen in de branche.
MDF heeft een online condoleanceregister geopend.