“Ik zie het zelfvertrouwen bij sociaal werkers en bestuurders groeien.”
Lex Staal werd geïnterviewd door VM, het magazine van de Nederlandse Associatie; wat is op de lange termijn het corona-effect voor (branche)verenigingen?
Hieronder een gedeelte van het artikel.
Het corona-effect
Door de coronacrisis en door de aanpak ervan ontstaan nieuwe knelpunten, voor de leden of voor de samenleving, waar de vereniging een rol kan nemen om ze op te lossen. Lex Staal, directeur van Sociaal Werk Nederland: “Binnen 24 uur kwamen er twee prangende punten naar boven die voor de sector essentieel waren: ons werk stond niet op de lijst van cruciale beroepen, en het was niet duidelijk of de extra diensten die aan ons werden gevraagd konden worden traject opgezet voor de oplossing van die twee problemen. Met resultaat: onze beroepen werden aan de lijst van cruciale functies toegevoegd en samen met rijk en gemeenten hebben we een garantieregeling gemaakt waardoor de financiering van onze veilig is gesteld en hun extra diensten tóch worden gefinancierd.”
Samen oplossen
Verenigingen kunnen hun rol helemaal waarmaken in het samen met de overheid signaleren, oplossen en aanpakken van punten waarop de samenleving vastloopt door de aanpak van corona. Er barst een enorme creativiteit los rond de anderhalve-metersamenleving. Onder meer in de zorg en het onderwijs wordt dag en nacht gewerkt om alle nieuwe uitdaging op te pakken.
Staal gaat verder: “In de dagen daarna kwamen er steeds meer omissies naar voren die in het regelen van alle noodmaatregelen niet goed waren doordacht. Leden voeden ons met praktische punten. Die bundelden we en konden we inbrengen bij ministeries, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en MKB-Nederland. Doordat we bundelden en oplossingen aandroegen, merkte je dat ook op landelijk niveau er snelheid in het regelen mogelijk was. Soms hebben we binnen 24 uur een oplossing voor vraagstukken van leden. Fantastisch. Het is keihard werken voor het team, maar het geeft enorme power bij de medewerkers. Dat maakt je ook trots op je team.”
(Post)coronavereniging
Betekent dit alles dat we hierna definitief anders zullen verenigen? Hoeveel van de omschakeling naar digitaal zal blijven? Kun je evenementen ook op een andere manier realiseren? Wat is de komende tijd je rol in de samenleving? En last but not least: hoe komen verenigingen hieruit qua ledenaantal en budget?
Staal: “Ik zie het zelfvertrouwen bij sociaal werkers en bestuurders groeien, en het respect bij onze financiers en partners. Ook al blijft er straks druk op de budgetten, die kracht is een blijvertje. Ik ben nu dan ook al bezig met koploperleden om te kijken hoe wij deze kracht ook blijvend kunnen positioneren in de ná-coronatijd. Want het zou vreselijk zonde zijn als in de wereld van zorg en welzijn, na de crisis alles weer wordt zoals het was. Degenen in Nederland die ons nodig hebben en de professionals in welzijn en zorg verdienen beter dan dat. De afgelopen weken bleek het hebben van de juiste data cruciaal om te kunnen doen wat nodig is. Die kennis zetten we met leden voort in een programma om met behulp van data de toegevoegde waarde van het sociaal werk duidelijk te maken. Ook bleek de afgelopen weken dat veel van ons werk digitaal gebeuren kan of digitaal ondersteund kan worden. Ook die kennis gaan we uitbouwen tot dienstverlening van onze werkers. En, last but not least, er komen volgend jaar maart verkiezingen aan. Met de kennis van nu gaan we met leden kijken naar onze eerder ingediende wensen en suggesties bij politieke partijen.
Wat ons betreft gaan de verkiezingen over de kracht van Nederland: niet alleen krijgen we samen corona onder controle; ook bouwen we samen verder aan de kracht van Nederland, met oog voor degenen die in deze weken achterop zijn geraakt.”
- Lees het hele artikel inde bijlage