Kansrijke start voor moeders
Marjorie woont met haar dochters van 20 en 13 jaar en haar zoontje van 2 in Overvecht. In een bescheiden appartement, te klein voor haarzelf en haar gezin, maar voorlopig komt ze niet in aanmerking voor een nieuwe woning. Klagen doet ze niet. Ze krijgt naar eigen zeggen de hulp en ondersteuning die ze nodig heeft.
Ze gaat bijvoorbeeld regelmatig naar de moederbabygroep waar ouders uit Overvecht terecht kunnen met al hun opvoedvragen, zowel bij elkaar als bij professionele hulpverleners. Elle van den Tillart, pedagoog bij jeugdgezondheidszorg, leidt in Overvecht de moederbabygroep. Rond de start van haar groep een paar jaar geleden vroeg ze Marjorie of zij ook naar de groep wilde komen.
Lees hier meer over Kansrijke start voor moeders zoals Marjorie.
Over Kansrijke Start
Veel ouders hebben net als Marjorie extra ondersteuning en zorg nodig bij het gezond op laten groeien van hun kind. Denk aan de zorg voor vrouwen voor en tijdens hun zwangerschap en aan ondersteuning na de geboorte. Denk ook aan hulp bij geldproblemen, het vinden van huisvesting en het opbouwen van een sociaal vangnet, dat weer gevolgen heeft op de kansen en de gezondheid van een kind. Of denk aan iets simpels als begrijpelijke, praktische antwoorden op opvoedvragen.
Toch krijgt in Nederland niet ieder kind dezelfde kans op een goede start. Zo worden hier nog altijd kinderen geboren met (het risico op) gezondheidsachterstanden. Het actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil ieder kind de kans geven op een gezonde ontwikkeling. Wij dragen daaraan bij met het stimuleringsprogramma lokale coalities Kansrijke Start. Dit programma ondersteunt gemeenten bij het bouwen en versterken van nieuwe en bestaande coalities tussen geboortezorg, gemeenten, jeugdzorg en organisaties in de wijk. Alle kinderen in Nederland verdienen een goede start.
Lees over de startbijeenkomst Kansrijke Start met minister Hugo de Jonge.
Ouders helpen bij een goede en gezonde opvoeding van hun kind. Dat is wat anders dan ze vertellen wat ze moeten doen. In de Utrechtse wijk Overvecht zijn al veel initiatieven om de zorg en ondersteuning van ouders te verbeteren, én om ouders daar meer bij te betrekken.
Samenwerkingspartners
In het stimuleringsprogramma lokale coalities Kansrijke Start werkt Pharos o.a. samen met het College Perinatale Zorg (CPZ), GGD GHOR Nederland, Nederlands Jeugd Instituut (NCJ), TNO, Andersson Elffix Felix (AEF), Traject 5 Programma Sociaal Domein, Healthy Pregnancy 4-all (ErasmusMC) en de Pharos programma’s Gezond Opgroeien en Gezond in…
Meer informartie op de website van Pharos.