Activiteit

Regiobijeenkomsten MOgroep oktober 2015

05 okt
Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1, Zwolle
Maandag 5 oktober 2015
Bijeenkomst
Monique Kaasjager
3 minuten lezen

De Nieuwe Kwaliteitskoers - ochtendprogramma

Meten of Gemeten worden  - middagprogramma, in samenwerking met het Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid (LCGW), In voor zorg! en Movisie.

Data en locaties

  • 5 oktober: Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1, Zwolle
  • 12 oktober: Regardz La Vie, Lange Viestraat 351, Utrecht
  • 13 oktober: Gele Kegels, Kennedyplein 1-5, Eindhoven

Tijden

09.30 – 13.00             1. De Nieuwe Kwaliteitskoers
13.00 – 13.30              Lunch en inloop nieuwe deelnemers
13.30 – 17.00             2. Meten of gemeten worden?

U kunt zich opgeven voor één van de dagdelen of voor beide.

Inschrijven

U kunt zich hier kosteloos inschrijven voor zowel het ochtend- als middaggedeelte, òf voor één van beide. Mocht u uit het middagprogramma meerdere parallel aangeboden onderdelen willen bijwonen, dan bent u ook op één van de andere data van harte welkom.

Programma

1. De Nieuwe Kwaliteitskoers Ochtend  09.30 – 13.00 uur

Tijdens de regiobijeenkomsten informeren we u over de nieuwe kwaliteitskoers en kunt u in één van de vier werksessies meedenken over verdere uitwerking ervan.

Achtergrond
Het sociaal werk en de welzijnsorganisaties moeten in deze tijd onderscheidend zijn en zich sterk profileren. Dat vereist een branche met Kwaliteit. De kwaliteit van dienstverlening moet volgens de leden op een niet-vrijblijvende manier gestimuleerd en geborgd worden. De branche wil daarover transparant zijn. Investeren in kwaliteit betekent dat je je dienstverlening voortdurend verbetert, zodat cliënten optimaal geholpen worden. Resultaten voor en ervaringen van de burger zijn daarbij het ijkpunt.

De Commissie Kwaliteit en Professionalisering heeft van de leden de opdracht gekregen om een nieuwe kwaliteitskoers te ontwikkelen waarin dit alles gerealiseerd wordt. Rekening houdend met de wens om het eenvoudig, licht, betekenisvol en betaalbaar te houden.

Code, intercollegiaal toetsen en keurmerk

Met de Nieuwe Kwaliteitskoers stelt de branche een gezamenlijke kwaliteitsgarantie op.
We trappen af met een eigen branchecode met kwaliteitswaarden. Deze waarden benoemen de kwaliteit van het vakmanschap van de sociaal professionals, de dienstverlening en organisatie en bestuur. Deze kwaliteitswaarden zijn  gericht op optimaal presteren en maken bureaucratische systemen zoals certificering en registratie hieraan ondergeschikt. Op het naleven van deze kwaliteitswaarden gaan we als branche intercollegiaal toetsen, met als doel om te leren en reflecteren.

Ten slotte lanceren we een nieuw keurmerk dat volledig bestaat uit die eigen kwaliteitswaarden, met zinvolle, eenvoudige en een beperkt aantal normen die leiden tot een betekenisvol certificaat.
Ook dit nieuwe keurmerk is een middel tot een doel: een instrument dat kwaliteitsontwikkeling ondersteunt, stimuleert en borgt. We zullen als branche zelf voortdurend bepalen wat onze kwaliteitswaarden zijn en wat de beste manier is om deze te waarborgen.

Eén van de 10 Gouden Gemeenten reageert vanuit opdrachtgeversperspectief op de kwaliteitskoers binnen onze branche.

 

2. Meten of Gemeten worden? Middag 13.30 – 17.00

In samenwerking met het Landelijk Contact Gemeentelijk Welzijnsbeleid (LCGW), In voor zorg! en Movisie.

In deze bijeenkomst buigen gemeenten en organisaties voor sociaal werk zich samen over deze vragen en ontwikkelingen. Dit doen wij onder begeleiding van experts. Met de ervaringen en inzichten die dit oplevert, kunt u in uw eigen lokale en regionale context de dialoog met  gemeente en inwoners een impuls geven.

Achtergrond
Hoe weet een gemeente welke kwaliteit en resultaten de organisaties voor sociaal werk kunnen en moeten leveren? Wie bepaalt wanneer ‘het’ goed is? En op welk niveau: inspanningen, prestaties of maatschappelijke effecten? Wanneer bepaal je dit, van tevoren of gaandeweg? Hoe zou gezamenlijke reflectie en gezamenlijk leren van gemeente en organisaties voor sociaal werk vorm kunnen krijgen? Welke praktische methoden en instrumenten zijn er beschikbaar? Waar botst dit ‘leren’ op ‘afrekenen’? En welke afspraken kun je daar dan over maken?

Zeker nu noodzakelijke vragen. Er is bovendien veel in beweging, en nog maar weinig concreet. 

Voor wie is deze bijeenkomst bedoeld?

  •  Voor directeuren, managers en stafmedewerkers van organisaties voor sociaal werk.
  •  Voor wethouders, managers en beleidsmedewerkers van gemeenten

Alle informatie en het volledige programma in de bijlage.