Nieuwsbericht

Samenwerking Leefbaarheid en Veiligheid

19 oktober 2020 | 2 minutes read

We attenderen sociaalwerkorganisaties op de samenwerking rond leefbaarheid en veiligheid: samen met verschillende partners wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw landelijk programma.

Verschillende burgemeesters hebben afgelopen zomer aan de bel getrokken om de wijkaanpak weer op de landelijke agenda te krijgen.

Ondertussen werkt het LPB (Stichting Landelijk Platform Buurt- en Wijkgericht Werken) met Platform31, Movisie en LSA samen om zoveel mogelijk op te halen uit de wijken, van wijkambtenaren en wijkbewoners. Over hoe ze samenwerken en wat voor informatie we gebruiken om hun handelen te bepalen. Niet om een nieuw boekje te publiceren die in lades verdwijnt, maar om structureel van elkaar te leren en verschil te maken in de wijken waar het moet.

Op deze pagina vind je de informatie en de links om je aan te melden of te informeren bij onze samenwerkingspartners.

Achtergrond
Over het algemeen gaat het goed met de leefbaarheid en veiligheid in ons land. Maar er zijn ook gebieden, wijken en buurten waar het de verkeerde kant dreigt op te gaan. Deze gebieden hebben te maken met een (uiteenlopende) combinatie en opeenstapeling van problemen met betrekking tot onderwijs, werk/armoede/inclusie, veiligheid/ondermijning, wonen en gezondheid. Betreffende gemeenten richten zich al langer op een integrale verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in deze gebieden, maar een extra inspanning is vereist.

Tweesporenaanpak
Het programma Leefbaarheid en Veiligheid wordt inmiddels uitgewerkt langs twee samenhangende sporen.

  • Het eerste spoor betreft een verkenning en – waar nodig en mogelijk – benutting van integrale ontwikkelingsmogelijkheden in 16 grotere stedelijke vernieuwingsgebieden, waarbij de aanpak van leefbaarheid en veiligheid in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid een belangrijke inspiratiebron is.
  • Het tweede spoor betreft een nadere verkenning en beproeving van gebiedsgerichte handelingsperspectieven. Daarbij wordt de aandacht nadrukkelijk niet beperkt tot de in spoor 1 centraal gestelde stedelijke vernieuwingsgebieden. Hierbij wordt nauw samengewerkt met gemeenten, maatschappelijke partners, kennisinstellingen en eerdergenoemde departementen. In dit spoor is specifieke aandacht voor ervaringsgericht leren, kennisdeling en (bewoners)participatie.

Samenwerken in een leernetwerk
Onderdeel van spoor 2 is de opzet van een leernetwerk, gericht op alle Nederlandse gemeenten die te maken hebben met gebieden waar sprake is van een cumulatie van (stedelijke) problematiek. Voor de uitwerking hiervan heeft BZK een consortium gevormd met Platform31, Movisie, het LPB en de LSA om samen de opzet van een Leernetwerk Leefbaarheid & Veiligheid te verkennen.

Meedoen
Op deze pagina houdt het LPB je op de hoogte van de ontwikkelingen, maar willen ze vooral vragen om zelf bij te dragen.
De andere partijen startten verschillende trajecten waar de hulp van wijkambtenaren en hun netwerken onmisbaar zijn.