Nieuwsbericht

(Terug)kijktip: Mantel der Liefde

19 november 2024 | 3 minutes read

Oud-genomineerde voor Sociaal Werker van het Jaar Habiba Chrifi-Hammoudi werkt in de alle Utrechtse wijken, via Mantelzorg Utrecht en sociaalwerkorganisatie U-Centraal. Zij werkte mee aan de nieuwe televisieserie Mantel der Liefde van de NTR, die haar licht schijnt op de vaak onzichtbare groep mantelzorgers met een migratieachtergrond. De eerste twee afleveringen kun je hier terugkijken; de slotaflevering is a.s. zondag 24 november om 16.25 uur te zien op NPO2. Je kunt fragmenten uit de serie ook goed benutten in bijeenkomsten over migranten, ouderen en mantelzorg.

Ouderen met een migratieachtergrond
In het drieluik schenken regisseur Tatjana Mirkovic en researcher Fouzia El Hannouti aandacht aan twee urgente maar onderbelichte kwesties. Zo zijn er steeds meer hulpbehoevende ouderen met een migratieachtergrond; door de toenemende vergrijzing ligt dit aantal op bijna een half miljoen mensen. Ook is er het verhaal van hun mantelzorgers, die vaak overbelast zijn omdat ouderen met een migratieachtergrond dikwijls intensievere hulp nodig hebben. In vergelijking met autochtone ouderen is hun fysieke en mentale gezondheid vaak slechter. Ook is het binnen de moslimgemeenschap vaak taboe om zorghulp te vragen buiten de familie om.

Samen naar de Tweede Kamer
De Mantel der Liefde volgt de levens van Habiba, Aliye, Oznur, Latifa en Fatma: mantelzorgers met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Met weinig middelen en vaak beperkte taalkennis zetten zij zich dag in, dag uit, in voor hun naasten. Hun verhalen getuigen van verbondenheid en een sterke wil om elkaar te helpen. Voor de opnames werd Habiba maandenlang gevolgd door een filmploeg van de NTR. Zij zijn zo bevlogen geraakt door dit netwerk van migrantenvrouwen/mantelzorgers, dat ze zijn meegegaan naar de Tweede Kamer om de mantelzorgproblemen van migrantenvrouwen aan te kaarten en met Kamerleden te bespreken.

Vaarwel Vaderland
Habiba werkte onlangs ook mee aan de serie Vaarwel Vaderland van Omroep MAX, die ook zeker het bekijken en delen waard is. De serie vertelt het verhaal van de arbeidsmigratie vanuit de vijftiger en zestiger jaren, en geeft een goed beeld van hoe Nederland daar de afgelopen decennia mee is omgegaan, waar de mensen vandaan komen en waar zij nu staan. Nuttig materiaal ook voor sociaal werkers die in buurten gesprekken over de arbeidsmigranten zouden willen aangaan. 

Bewustwordingscampagne ‘Dan ben je mantelzorger’
Veel mantelzorgers denken nog vaak: ‘Ik ben gewoon de partner van’ of ‘Ik ben gewoon de vader van’… Maar als je niet weet dat je mantelzorger bent, loop je kansen mis om de ondersteuning te vinden die je leven gemakkelijker kan maken. Daarom start MantelzorgNL een bewustwordingscampagne, waarin zij laten zien dat er altijd mensen en organisaties zijn die mantelzorgers willen helpen. Kijk voor meer informatie op de website van MantelzorgNL en download de campagnematerialen (posters, video’s, social media posts).

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jennifer Elich.