Vitaal ouder worden

Er wordt steeds meer van mensen verwacht dat zij langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun veerkracht in de eigen buurt. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale omgeving en werken samen met de bewoners zelf, zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten aan een sterke sociale basis rond vitaal en plezierig ouder worden in de buurt.

Sociaal werkers signalen eenzaamheid, een ongezonde leefstijl of anderen vormen van kwetsbaarheid in een vroeg stadium. Ze maken contact en bieden individuele én collectieve oplossingen. Ze werken samen met bewoners aan een levendige buurt, organiseren ontmoeting en dagbesteding. Ze matchen bewoners en ze zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet.

Meer informatie Minder informatie

 

Ideeënbundel Beproefde formules, gedurfde experimenten

Er zijn in het land talloze voorbeelden van sociaal werk, zorgorganisaties, woningcorporaties en andere partijen die de handen ineen hebben geslagen. Die samen met bewoners initiatieven zijn...

Inspiratiebundel Prettig oud in eigen buurt - Erasmus School of Health Policy & Management en Movisie

Wat hebben ouderen nodig om op een fijne manier in hun buurt te kunnen blijven wonen? Welke barrières zien of ervaren zij? Hoe willen of kunnen zij sociaal betrokken blijven?

Samen recht doen aan gemeenschapskracht

Naar aanleiding van de 1e NATIONALE DIALOOG Gemeenschapskracht op 17 mei in Stadion Galgenwaard te Utrecht is de brochure Samen recht doen aan gemeenschapskracht (PDF) verschenen. Een gids over...

Van Mens Tot Mens

Magazine van vereniging Humanitas, uitgave juli 2018

Sjef gaat los!

Sociaal Werker van het Jaar Sjef van der Klein vertelt over zijn werk.