Aantal ouderen onder verkeersdoden stijgt; help mee om dat tij te keren.
Ouderen blijven steeds langer mobiel. Doordat ze langer actief blijven, maar bijvoorbeeld ook dankzij ‘nieuwe’ vervoermiddelen zoals de elektrische fiets en scootmobiel.
Wel blijkt dat oudere verkeersdeelnemers kwetsbaar zijn: 50% van alle verkeersdoden is ouder dan 60. Dat percentage stijgt zelfs, net als het aantal ouderen onder de ernstige verkeersgewonden.
Maatregelen mobiliteit
Veel gemeenten en provincies doen zelf al iets om de verkeersveiligheid voor oudere verkeersdeelnemers te verbeteren. Bijvoorbeeld met aanpassingen aan de infrastructuur of door veilige scootmobielen te verstrekken. Ouderen kunnen op deze manier langer mobiel blijven en aan het verkeer deelnemen.
Investeren in cursussen voor ouderen is ook een mogelijkheid. Wat het effect daarvan is moet nog worden onderzocht.
Inventarisatie knelpunten mobiliteit ouderen
BeterOud wil graag helpen bij het in kaart brengen van de belangrijkste knelpunten rond veilige mobiliteit. Vandaar dit onderzoek naar de knelpunten dat wordt uitgevoerd door Vilans. Het gaat om twee vragenlijsten: de ene voor ouderen of mantelzorgers, de andere voor professionals. Beide kunnen online worden ingevuld. Een rapport met de uitkomsten wordt aangeboden aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Help mee
Help mee met het in kaart brengen van knelpunten door de vragenlijsten te verspreiden. Het invullen ervan duurt ongeveer 10 minuten.
- Dit is de vragenlijst voor ouderen en/of mantelzorgers: https://www.beteroud.nl/veilige-mobiliteit
- En deze is voor professionals: https://beteroud.nl/mobiliteit-professionals
- Sociaal Werk Nederland is partner in het consortium BeterOud