Gemeente: zo werk je aan dementievriendelijkheid
Voor gemeenten is een belangrijke rol weggelegd om inwoners met (beginnende) dementie passende zorg en ondersteuning te geven. Het aantal mensen met dementie neemt komende jaren fors toe en zo’n 70% van hen woont thuis. Maar hoe vul je die rol als gemeente goed in, wat zijn de knelpunten, welke voorzieningen bied je als gemeente? Wat kun je betekenen voor mantelzorgers? En hoe werk je samen met de zorgverzekeraar?
Bijeenkomsten voor gemeenten
Om gemeenten daarbij op weg te helpen organiseert Dementiezorg voor Elkaar speciale bijeenkomsten voor gemeenten. De eerstvolgende is op 7 februari 2019 in Utrecht. Meer informatie en aanmelden
Tips voor gemeenten
- Oren en ogen open: sluit aan bij de signalen die in de samenleving worden opgepikt, bijvoorbeeld door buurtbewoners, mensen die maaltijden rondbrengen, postbodes en kappers.
- Houd de mensen om wie het gaat in het oog. Goede zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten is het belangrijkste. Laat projecten niet op financiering ‘hangen’.
- Zet bij borging van het gemeentelijk beleid niet alleen in op resultaat, maar juist op wat het effect is. Laat partners ‘voelen’; zo neem je partijen mee en creëer je groter draagvlak.
- Organiseer een klankbordgroep mét de doelgroep, die is van toegevoegde waarde bij de dialoog met professionals en vrijwilligers.
- Het is de vraag of ‘dementievriendelijke samenleving’ een goede term is, het gaat om een inclusieve samenleving. Een interessante denkrichting is die van Age Friendly: een inclusieve samenwerking waarin (kwetsbare) ouderen een plek hebben.
- Het bereiken van mensen met dementie en hun naasten is geen doel op zich. Denk daarom als gemeente na over de vraag waarom je ze wilt bereiken. Bij de regionale afdeling van Alzheimer Nederland kan je een verzoek neerleggen om mensen aan te dragen.
- Goede communicatie vanuit de gemeente is belangrijk, denk daarbij aan wekelijkse aandacht in de lokale krant of het ontwikkelen van apps voor regelzaken voor mantelzorgers van mensen met dementie.
- Probeer als gemeente burgerinitiatieven zoals het Odensehuis passend te ondersteunen. Ga na of de eisen die je aan subsidies en/of aanbestedingen stelt passend zijn.
- Stel in de contractering de eis dat aanbieders werken met experimenteerruimte, waarbij ze aan nieuwe vormen van ondersteuning werken.