Gezocht: methodieken en instrumenten voor open gesprek met ouderen
In juli 2024 is het Generiek Kompas vastgesteld, een nieuw kader voor de zorg en ondersteuning van ouderen. Sociaal Werk Nederland is één van de zeventien betrokken partijen. In het Kompas ligt de nadruk op het voorkomen van een grotere zorgvraag door te kijken wat ouderen zelf, of samen met hun netwerk, kunnen en hoe de zorg en ondersteuning daarop kan aansluiten. Dit maakt betrokkenheid van het sociaal domein en dus ook het sociaal werk in deze implementatiefase van groot belang. Deel daarom uiterlijk 22 september a.s. welke methodieken en instrumenten jouw organisatie gebruikt om open in gesprek te gaan.
Ongeacht de plek waar iemand woont - thuis, in de wijk of in het verpleeghuis – wordt het Generiek Kompas het uitgangspunt voor de kwaliteit van de te leveren professionele zorg. Eén van de vijf bouwstenen in het Kompas is het kennen van de wensen en behoeften van de mens met de zorgvraag. Het voeren van een open gesprek tussen mensen met zorgvragen, hun mantelzorgers, naasten, sociale netwerk en de professional vormt daarvan de basis. In en na afloop van het open gesprek worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over wat iemand zelf nog kan doen, wat samen met het sociale netwerk gedaan kan worden, welke mogelijkheden de lokale omgeving, hulpmiddelen en technologie bieden en wat van de zorgverlener of behandelaar verwacht mag worden. Daarbij staat centraal hoe iemand zelf kijkt naar de kwaliteit van leven op het moment van het gesprek.
Deel jouw instrument/methodiek en vul de vragenlijst in
Als hulpmiddel voor het werken met het Kompas worden de komende tijd methodieken en instrumenten in kaart gebracht die behulpzaam zijn bij het voorbereiden en/of het voeren van dit open gesprek. Om die reden wordt tot en met 22 september a.s. een vragenlijst opengesteld om methoden en instrumenten op te halen voor het voeren van dit open gesprek. We stellen het bijzonder op prijs als je de door jouw organisatie gebruikte methodieken en/of instrumenten voor het voeren van het open gesprek, via deze vragenlijst deelt. Het invullen kost je 5-10 minuten.
Je vindt de vragenlijst hier.
De uitkomsten worden gebruikt om een praktisch en handzaam overzicht op te stellen waarin zorgprofessionals, sociaal werkers, mantelzorgers en vrijwilligers eenvoudig zinvolle hulpmiddelen kunnen vinden voor het voorbereiden en voeren van het open gesprek.
Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Truus van Tiggelen.
Lees ook:
- Nieuwsbericht Nieuwe campagneperiode ‘Praat vandaag over morgen’ met regionale vervolggesprekken (september 2024)
- Nieuwsbericht Nieuw kader voor zorg en ondersteuning ouderen: het Generiek Kompas (juli 2024)
- Nieuwsbericht WOZO werkbezoek in Zwolle: "Verbinden en uitbouwen is de toekomst" (mei 2024)