Praat vandaag over morgen, ook in de wijk
Je hebt de tv-commercial misschien al langs zien komen: de Rijksoverheid is deze week een campagne gestart om 60-plussers bewust te maken van hoe zij hun oude dag willen invullen, en hen te stimuleren hierover op tijd het gesprek aan te gaan: Praat vandaag over morgen. De Seniorencoalitie brengt dit gesprek ook naar de regio en daarbij is samenwerking met sociaalwerkorganisaties welkom.
Gesprekskaarten en ervaringsverhalen
‘Wat vind ik belangrijk voor later?’ Eén op de twee mensen tussen de 60 en 75 jaar praat over de toekomst, blijkt uit nieuw onderzoek. Om het gesprek over later te stimuleren lanceert het ministerie van VWS deze landelijke campagne, die voortborduurt op een eerdere campagne van ActiZ. De boodschap: praat op tijd over hoe je fit wilt blijven, hoe je wilt wonen en wat je voor elkaar kunt doen als er zorg nodig is. De campagne is de komende maanden te zien op televisie, in dagbladen, magazines, op wachtkamerschermen en via sociale media. Op www.praatvandaagovermorgen.nl vind je tips, video’s en ervaringsverhalen en een campagnetoolkit met gesprekskaarten en communicatiematerialen. De campagne maakt onderdeel uit van het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) waarbij ook Sociaal Werk Nederland betrokken is.
Sluit aan bij regiobijeenkomsten
In lijn met de landelijke publiekscampagne worden meer activiteiten door partners georganiseerd, zoals een reeks regiobijeenkomsten door de Seniorencoalitie en Senioren Netwerk Nederland: bekijk hier het overzicht. Zie jij kansen om, samen met jouw gemeente(n), zo’n dialoogbijeenkomst in jouw regio (mede) te organiseren of hierbij betrokken te worden? Meld je dan bij Truus van Tiggelen. Laten we samen zorgen dat overal in Nederland deze gesprekken plaatsvinden: thuis of in het buurthuis.
Nog enkele tips:
- Heb je vragen over WOZO en IZA of wil je ervaringen uitwisselen? Schrijf je dan in voor één van onze online vragenuurtjes op 2 april en 11 juni a.s.
- Op woensdag 24 april a.s. vindt het WOZO-congres plaats in Nieuwegein, net als vorig jaar bedoeld voor professionals vanuit zorg en sociaal werk, vrijwilligers en experts van het ministerie en WOZO-partijen. Deelname is gratis. Bekijk hier het programma en meld je aan.
- Ten slotte start in april nog een andere bewustwordingscampagne, over het signaleren van ondervoeding bij ouderen. Klik hier voor meer informatie.
Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Truus van Tiggelen.