Nieuw woonzorgconcept - Langer thuis? Samen thuis!
Begin juli verschijnt de online ideeënbundel Beproefde formules, gedurfde experimenten. Vol handige tips en sterke praktijkvoorbeelden uit het land, in de geest van de landelijke akkoorden IZA, GALA en WOZO. Als voorproefje vandaag het vernieuwende woonzorgconcept ‘Samen thuis’ uit Breda, dat uitgaat van de wensen en behoeften van oudere bewoners en streeft naar samenredzaamheid.
Surplus in West-Brabant biedt de bijzondere combinatie van (ouderen)zorg en sociaal werk. Samen met woningcorporatie en gemeente Breda zijn zij 'Samen thuis' gestart, met als aanleiding de geplande nieuwbouw in Breda van zo’n 130 appartementen voor senioren. Hoe kun je de bewoners daar straks van goede zorg en ondersteuning voorzien? En hoe zorg je dat het een gemeenschap wordt in plaats van een traditionele galerijflat?
Proeftuin om de hoek
Thomas van der Vange, Procesbegeleider Innovatie bij Surplus, vertelt er meer over. “Met de woningcorporatie en gemeente Breda delen we de overtuiging dat we pas écht de juiste zorg op de juiste plek kunnen bieden, als we uitgaan van de wensen en behoeften van de inwoners van de wijk zelf. Logisch startpunt was dan ook om die boven tafel te krijgen.” Als proeftuin werd een dichtbij gelegen woongebouw gekozen met 156 appartementen waar al gemeenschappelijke ruimtes en zorgvoorzieningen aanwezig zijn, en waar Surplus thuiszorg biedt. In de aanloop naar de nieuwbouw, die nog enkele jaren kan duren, kan op deze locatie alvast worden geëxperimenteerd met het nieuwe concept.
Geen bejaardenhuis-gevoel
Professionals die de wijk en de mensen goed kennen, zijn interviews gaan houden aan de hand van het model Positieve Gezondheid. Zij spraken zowel met bewoners van het woongebouw, ouderen in de wijk met een lichte zorg- of ondersteuningsvraag als vitale ouderen. Uit de meer dan honderd gesprekken ontstond een toekomstbeeld van een nieuwe manier van wonen als je ouder wordt. Van der Vange vat het plaatje samen: “De mensen die wij spraken willen een veilige, sociale en actieve omgeving. Als ze in een complex komen wonen moet dit een open karakter hebben, geen ‘bejaardenhuis-gevoel’. Dus geen Tafeltje Dekje, maar een restaurant. Je wil er al komen voordat je er gaat wonen. En er moet zorg zijn als je het nodig hebt.”
Je wil er al komen voordat je er gaat wonen
Goede mix van bewoners
De respondenten hechten ook aan een goede mix van bewoners: vitaal en minder vitaal, ouder en (ietsje) jonger. Dit is nog niet zo eenvoudig, vertelt Van der Vange: “Je wil toewerken naar een zorgzame gemeenschap, en dus woningen toewijzen op basis van wat het complex nodig heeft. En niet op basis van zorgindicatie of wie het langst op de wachtlijst staat. Met de krapte op de woningmarkt is dat best ingewikkeld, daar moet je met elkaar goede afspraken over maken en uitgaan van een gemeenschappelijke visie.”
Ruitje in de voordeur
De nieuwbouw wordt straks ontworpen op ontmoeting, omzien naar elkaar. “Geen bellenbord en muur van brievenbussen, geen receptie of zo’n prikbord met briefjes met wat er allemaal niet mag. En geen dichte voordeuren maar met een ruitje, dat soort details. De gemeenschappelijke ruimte moet een verlengstuk zijn van het appartement.” En dan nog: een zorgzame gemeenschap ontstaat niet vanzelf. “’Als je bewoners activeert, dan komt het vanzelf goed’, dat is weleens de gedachte. Maar je moet echt de energie erin houden, sociaal werk en community building is en blijft nodig. Langer thuis? Samen thuis is het compromis.”
Bekijk ook deze praatplaat waarin de wensen van bewoners zijn samengevat.
Eerder kon je al lezen over het multifunctionele wijkcentrum De Roef in Harderwijk en initiatief WachtKracht gericht op mensen die op de ggz-wachtlijst staan. Deze en meer inspirerende praktijkvoorbeelden vind je in de online ideeënbundel ‘Beproefde formules, gedurfde experimenten’ die begin juli verschijnt. Houd onze website in de gaten!
Bezoek voor het laatste nieuws ook de themapagina landelijke akkoorden.