Vakmanschap

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Meer informatie Minder informatie

 

Wij in de wijk Werken aan sociale samenhang in buurten en wijken

Eén conclusie staat vast: zonder een stevige sociale basis verschraalt het leefklimaat in wijken, buurten en dorpen. De sociale basis vraagt om permanent onderhoud met de daarbij behorende investering

Omgaan met zelfsturing

In het digi-boek ‘Krijg de geest’ deelt Geert Schmitz, strateeg bij de gemeente Peel en Maas, zijn inzichten over vitale en zelfsturende gemeenschappen en de rol van de overheid daarbij.

Groepswerk - minitoolkit en tips om jouw aanpak

De korte film Kracht van Groepswerk is door elke sociala werker in te zetten. Minitoolkit en tips om jouw groepswerk onder de aandahct te brengen

Presentaties en stukken regiobijeenkomsten Kwaliteitslabel 8 en 9 feb 2017

Bijgevoegd de presentaties van de regiobijeenkomsten op 8 & 9 februari 2017.

Beroepscode sociaal raadslieden

Zie voor bijlage beroepscode srw