Nieuwsbericht

Platform voor en door sociaal werkers helpt bij maatwerk voor kwetsbare mensen

15 oktober 2019 | 2 minuten lezen

Hoe kun je mensen met ‘gestapelde problemen’ – waaronder schulden – beter helpen? De City Deal en het traject Eenvoudig maatwerk lanceerden onlangs het platform Mooi Maatwerk op www.1sociaaldomein.nl. Het platform bundelt casussen waar gemeenten maatwerk inzetten. Sociaal werkers kunnen er kennis opdoen en (oplossingen voor) casussen delen als zij vastlopen binnen reguliere kaders en wegen bij hulp aan kwetsbare mensen. 

Casus
Een jonge vrouw (25) is na een lange periode van dakloosheid sinds een halfjaar aan het werk, na een intensief traject. Ook heeft zij een huis gevonden waar ze onder begeleiding woont. Om te groeien in haar werk heeft zij een rijbewijs nodig, maar daar heeft ze niet genoeg geld voor.

De gemeente betaalde een deel van de rijlessen uit een maatwerkbudget, ter waarde van ongeveer 500 euro. Dat is een noodbudget voor kwetsbare mensen als snel hulp nodig is en niet duidelijk of en welk gemeentelijk budget beschikbaar is. Voorwaarde is dat ze minstens een half jaar blijft werken in de baan die ze nu heeft. Bij eerder stoppen, verandert de gift in een lening.

Mooi Maatwerk
Het is een van de casussen op het platform Mooi Maatwerk, onderdeel van de community 1SociaalDomein.nl waar bijna 2500 sociaal werkers bij aangesloten zijn. Mooi Maatwerk is een initiatief van de City Deal Eenvoudig Maatwerk en het Programma Sociaal Domein.
Daarin zoeken de gemeenten Zaanstad, Enschede, Delft, Amsterdam, Tilburg, Utrecht, Den Haag en Leeuwarden naar oplossingen voor mensen met ‘gestapelde problemen’ op het gebied van werk, geld, wonen en gezondheid.

Waarom is maatwerk nodig?
Sociaal werkers kunnen bij gestapelde problemen niet altijd adequaat handelen doordat meerdere partijen, regels, procedures en financieringsbronnen bij de oplossing betrokken zijn. En dat staat vaak een voor de hand liggende oplossing in de weg.

Loopt een sociaal werker vast binnen de reguliere wegen en kaders? Dan werkt inzet van maatwerk vaak als een breekijzer. Zo dreigde een asielzoeker geen pleegzorg meer te krijgen doordat hij 18 – en dus officieel volwassen – werd. De sociaal werker zorgde ervoor dat de jongen bijzondere bijstand krijgt, waarmee de pleegzorg betaald werd.

‘We willen de inzet van maatwerk stimuleren door te laten zien dat het werkt’, vertelt Pieter Hilhorst die het traject begeleidt. ‘Daarvoor hebben we nu zo’n 25 casussen gebundeld op het platform Mooi Maatwerk. De bedoeling is dat het platform groeit en dat meer gemeenten er casussen gaan delen.’

Gestapelde problemen voorkomen
Inzet van het maatwerk voorkomt vaak erger, zo blijkt. Denk aan hogere zorgkosten voor de gemeente of meer schulden of narigheid voor de inwoner – meestal beide. Hilhorst: ‘Er is altijd een gegronde reden voor inzet van maatwerk. Zo vergroot de jonge vrouw uit het voorbeeld haar kansen op werkbehoud door het behalen van haar rijbewijs.’

Nog beter is het natuurlijk om gestapelde problemen te voorkomen, erkent hij. ‘Voor bepaalde groepen zijn nieuwe arrangementen nodig, zodat mensen bijvoorbeeld niet onbedoeld in de schulden raken. Daaraan werken we samen met het Rijk en onder andere woningcorporaties, ziektekostenverzekeraars en private partijen.’

Mooi Maatwerk is ontwikkeld en bedacht vanuit 8 gemeenten, maar staat ook open voor sociaal werkers van andere gemeenten die casussen willen delen. Dat kan door je eerst hier te registreren. 
Het platform vind je hier. 

Het Registerplein.nl heeft toegezegd dat sociaal werkers 1 punt kunnen krijgen bij het plaatsen van een casus.

Meer informatie? Neem contact op met Annefleur Siebinga, 06 1404 50 75, of stuur een mail aan info@programmasociaaldomein.nl

BRON: programma sociaal domein.