In memoriam Nico de Boer (1955 - 2019)
Nico de Boer (1955 - 2019) publiceerde over wijkgericht werken en de institutionele geschiedenis van het welzijnswerk, muntte in 2011 het begrip ’Burgerkracht’ in een spraakmakend essay. Hij hield daarmee de branche scherp en was een meester in het analyseren en beargumenteren van publicaties over de sociale sector. Dat deed hij onder meer in Sociale vraagstukken.
Op 10 oktober 2019 overleed hij op 64-jarige leeftijd. Twee-en- half-jaar eerder was bij hem de spierziekte ALS gediagnosticeerd, waarna zich langzaam maar systematisch het lichamelijke verval inzette. Toen dat ondraaglijke vormen begon aan te nemen besloot hij de eer aan zichzelf te houden. Dat heeft hij de laatste weken voor zijn dood in nauw contact met zijn dierbaren op een indrukwekkende wijze gedaan.
Een groot verlies, want hij was nog lang niet uitgedacht en uitgesproken over ‘Burgerkracht’, het woord dat hij in 2011 persoonlijk muntte als titel boven het spraakmakende essay dat hij samen met Jos van der Lans schreef in opdracht van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Hij wilde zijn verhaal nog historisch en theoretisch onderbouwen. Hij wilde ook graag verder met zijn critici in debat. Helaas heeft ALS daar dus wreed een stokje voor gestoken.
Nico de Boer wilde de geschiedenis van de brede sociale sector, waaronder het welzijnswerk, herordenen als een geschiedenis waarin een door burgers geïnitieerd project in een proces van modernisering (een mix van professionalisering, institutionalisering en bureaucratisering) een eigen leven is gaan leiden en de energie blokkeert om tot andere vormen van ondersteuning, solidariteit en saamhorigheid te komen, terwijl daar onmisbare bouwstenen in te vinden zijn om tot een levensvatbare verzorgingsstaat te komen. Wat hij zocht was een soort derde weg, niet de weg van de overheid, niet de weg van de markt, maar de weg waarin burgers gefaciliteerd door professionals weer greep krijgen op hun eigen wereld.
Op de website van de Canon Sociaal Werk Nederland heeft Nico de Boer een waardige plek gekregen in het Biografisch Portaal. Zie ook de blog van Piet-Hein Peters in Zorg + Welzijn.