Rotterdam-Zuid: wijkaanpak als middel in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit
“Na de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum is de roep om maatregelen tegen ‘ondermijnende criminaliteit’ toegenomen. Er komt een speciale narcobrigade, kondigde minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan. De drugsindustrie moet harder worden aangepakt, wil de Tweede Kamer.”
De NRC ging kijken in Rotterdam-Zuid kijken hoe ze de strijd tegen ondermijnende criminaliteit voeren. En het artikel vervolgt:
“Wijkaanpak
In Rotterdam-Zuid zie je: die bestrijding is allang bezig en gaat veel verder dan alleen repressie, een drugseenheid en wetswijzigingen.
Neem Loes van der Wees. Ze is officier van justitie, maar werkt voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Dat is een samenwerking van het Rijk, Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, politie, justitie, bedrijven, scholen en bewoners. Het is een wijkaanpak, onder leiding van oud-wethouder van Leefbaar Rotterdam Marco Pastors. Maar evengoed een criminaliteitsaanpak. Als de huizen mooier worden en de schoolprestaties en inkomens stijgen, dan gaat de criminaliteit omlaag, is de hoop.
Daarom begint de aanpak van ondermijning eigenlijk al in groep zes, aldus Frank Schutte. Hij is bij het NPRZ verantwoordelijk voor een project dat jongeren betere kansen op een baan moet geven. Wie werk heeft, wordt geen crimineel, is de gedachte.
„In alle scholen op Zuid gaan we in groep zes met de leerlingen aan de slag. Welke talenten hebben ze? Wat voor werk willen ze later gaan doen? En welke middelbare school past daar dan bij?”, zegt Schutte. Er wordt een plan gemaakt per leerling. Ook geven de basisscholen tien uur per week extra les.
Wat het NPRZ wil bereiken, is dat jongeren minder ‘kansloze’ opleidingen gaan doen, zoals bijvoorbeeld om administratief medewerker te worden. Daar is weinig werk in te krijgen, automatisering maakt veel banen overbodig. In plaats daarvan wordt geprobeerd de scholieren te loodsen naar sectoren als de techniek en de zorg. Daar is en blijft werk. In die sectoren heeft het project zelfs baangaranties afgedwongen voor jongeren: wie een opleiding afrondt, krijgt een baan.” Lees verder…
- De NPRZ kwam ook aan de orde op het afgelopen Jaarcongres van Sociaal Werk Nederland. NPRZ-voorman Marco Pastors. Voor veel congresgangers bleek de NPRZ-aanpak een inspirerende proeftuin voor een integrale aanpak van school, werk en wonen.