Nieuwsbericht

40 miljoen extra voor gemeenten bij inburgering

26 februari 2019 | 3 minuten lezen

Minister Koolmees (SZW) stelt de komende twee jaar 40 miljoen extra beschikbaar voor gemeenten, om nu al actief aan de slag te gaan met de begeleiding van statushouders bij hun inburgering en het leren van de Nederlandse taal. Dit schrijft Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer.

Inburgering: teken samen met uw gemeente in voor een pilot!
In deze kamerbrief die Koolmees roept Koolmees gemeenten op om in de voorbereiding van hun regierol op inburgering (per 2021) alvast te experimenteren. Hiervoor wordt door SZW 40 miljoen vrijgemaakt. 

Pilots kunnen aangevraagd worden door gemeenten, eventueel samen met maatschappelijke partners. Sociaalwerkorganisaties kunnen dus het initiatief nemen om met hun gemeenten zich aan te melden voor de pilot. Zie de Kamerbrief hier

Uit de Kamerbrief hieronder enkele relevante passages; Koolmees schrijft onder meer:

8. Lopende initiatieven en pilots
Eerder meldde ik uw Kamer dat ik de periode tot de inwerkingtreding van de nieuwe wet ook wil gebruiken voor pilots. Daarnaast wil ik lessen benutten die getrokken kunnen worden uit lopende initiatieven en onderzoeken die relevant zijn voor het nieuwe stelsel.

Lopende initiatieven
Veel gemeenten zijn op basis van de uitgangspunten van het nieuwe inburgeringsstelsel al gestart met het testen van nieuwe instrumenten en/of werkwijzen. In overleg met de G40, G4, Divosa en de VNG zijn lopende initiatieven door Platform31 in kaart gebracht. Het overzicht maakt inzichtelijk op welke onderdelen en met welke nieuwe instrumenten en werkwijzen al ervaring in de praktijk is/wordt opgedaan en op welke nog niet. Voor een deel van de lopende initiatieven wordt bekeken wat er nodig is om het nieuwe stelsel optimaal van de praktijkervaring te laten profiteren. Dit kan betekenen dat er extra monitoring of evaluatie op een lopend initiatief wordt gezet. Of dat met aanpassingen lopende initiatieven in aanmerking komen voor een pilot in lijn met het nieuwe stelsel.

Pilots
Naast het leren van lopende initiatieven is geïnventariseerd op welke thema’s er behoefte is aan nieuwe pilots of nader onderzoek. De pilots zijn specifiek gericht op:

  1. het optimaliseren van de uitvoerbaarheid van de wet- en lagere regelgeving door inzicht te verwerven in welke instrumenten en werkwijzen goed werken;
  2. het ondersteunen van de uitvoerders van het nieuwe inburgeringsstelsel bij een soepele overgang door bestaande werkwijzen verder te ontwikkelen, innovatie te stimuleren en bij te dragen aan onderlinge kennisuitwisseling tussen gemeenten.

In 2019 en 2020 zal ik pilots inzetten op onder andere:

  1. PIP en brede intake: als kernonderdeel van het nieuwe stelsel.
  2. Integrale aanpak: vanuit de noodzaak voor verbinding tussen domeinen en een voor de inburgeraar samenhangende aanpak.
  3. Z-route: om invulling te geven aan maatwerk gericht op zelfredzaamheid en perspectief.
  4. Lerend stelsel: vanuit de visie om continu leren en ontwikkelen te borgen in het stelsel.
  5. Integratie van vrouwelijke nareizigers in navolging op de motie Becker

Pilots voorbereid in maart 2019
In maart zal het selectieproces worden uitgewerkt. De pilots zullen gefaseerd van start gaan. Een aantal pilots kan rond de zomer van dit jaar starten. Met de nog te selecteren pilotgemeenten zullen afspraken gemaakt worden over de opzet van de pilot, kennisdeling en monitoring.

Met de regierol van gemeenten in het vizier, gaat Sociaal Werk Nederland in 2019 met leden op zoek naar goede voorbeelden van integratie en inburgering van statushouders. Hieronder de eerder verschenen Goede Voorbeelden uit Capelle aan de Ijssel, Aplhen aan den Rijn en 

Deel 1: Partners in Capelle aan de IJssel begeleiden statushouders richting werk
Deel 2: Alphen aan den Rijn begeleidt statushouders op intensieve en professionele manier 
Deel 3: Inburgeren: in het Zuiden nemen ze de tijd!

Inzet SWN op vluchtelingen: zes lobbypunten
De Kamerbrief van minister Koolmees vindt u hier; de berichtgeving van de VNG hier.