Nieuwsbericht

Gemeente Apeldoorn gaat door met de aanpak Gezonde Familie

6 februari 2019 | 1 minuut lezen

In de gemeente Apeldoorn is een aantal jaren geleden geconstateerd dat er bij jongeren, voornamelijk met een migratieachtergrond, veel problemen samenkomen. Denk aan sociaal-emotionele kwetsbaarheid, gezondheidsproblemen en onvoldoende sociaal netwerk. Ook was deze groep jongeren onvoldoende in beeld bij de gemeente, zorginstanties en hulpinstanties. De gemeente wilde deze jongeren beter bereiken en ondersteunen en de lokale zorg- en ondersteuningsorganisaties daar beter op toerusten.

Om deze redenen is de gemeente in 2015 gestart met de aanpak Gezonde Families. De aanpak is uitgevoerd in samenwerking met de organisatie Kémi Ra. De gemeente heeft gekozen voor deze organisatie, omdat de projectleider een groot netwerk heeft bij verschillende etnische groepen in de gemeente. De projectleider heeft veel gesprekken gevoerd met de verschillende gemeenschappen. Uiteindelijk kwam er een lijst tot stand van 110 jongeren waar de aanpak zich op heeft gericht. Een flink aantal van hen bleek gezondheidsproblemen te hebben en/of te ontsporen of bijvoorbeeld slachtoffer te worden van ronselpraktijken.

Vrienden en familieleden inzetten als peers
Voor deze aanpak zijn peers (vrienden en familieleden) ingezet. Deze peers zijn benaderd via het netwerk van de projectleider. De peers gingen geregeld in gesprek met de jongeren en bouwden een vertrouwensband op van waaruit ze de jongeren konden ondersteunen en adviseren. Daarnaast heeft Kémi Ra professionals van meerdere lokale organisaties getraind in cultuursensitief werken. Uiteindelijk zorgde de aanpak ervoor dat 52 van de 110 jongeren zorg ontvingen. Uit de evaluatie van Evaluatiebureau Publieke Gezondheid blijkt de aanpak ‘uniek, waardevol en in de kern veelbelovend’. De aanpak heeft zijn succes vooral te danken aan betrouwbare en persoonlijke relaties van de projectleider en de peers.

Welke organisaties werken mee in deze aanpak
De volgende organisaties werkten samen in dit project: relevante partners in de hulpverlening,  zoals bv. Omnizorg, GGNet, Tactus, Iriszorg, Leger des Heils, MEE en RIWIS. Daarnaast is er samengewerkt met de beleidsdomeinen Jeugd en Zorg, wijkteams, reclassering en daklozenopvang.

Afbeelding: kemi.cc

Lees verder over wat wel werkt en wat beter kan op de website van de gemeente Apeldoorn.