Schakelteam Personen met verward gedrag krijgt vervolg
Het Schakelteam Personen met Verward gedrag blijft de komende twee jaar bestaan om gemeenten en hun partners in regionaal verband verder te helpen bij adequate hulp aan kwetsbare personen. Vooral de samenwerking tussen de verschillende domeinen (zorg, veiligheid, sociaal domein en wonen) moet beter, vindt het Rijk.
Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Het Schakelteam Personen met Verward Gedrag schreef in haar eindrapport dat de bouwstenen voor een goede aanpak er liggen, maar dat veel gemeenten nog aan de uitvoering moeten werken. Ook adviseerde het schakelteam een landelijk meldpunt.
Sociaal Werk Nederland vraagt de ggz om te normaliseren: ook iemand met ggz-problematiek is gewoon een buurtbewoner die daar z’n draai moet zien te vinden. Het is logisch en handig als buurt en bewoner elkaar kennen, en dat als nodig hulp en ondersteuning georganiseerd wordt. Juist voor mensen die ggz-problematiek hebben is vermijden van stress urgent: zonder voor hulp rond huisvesting, financien en werk en ontmoeting. Kortom: hou rekening met doenvermogen in dagelijks functioneren.
Brancheorganisatie Aedes selecteert de volgende ook deels voor sociaal werk relevante punten uit de Kamerbrief:
- Voldoende aanbod van (beschermd) wonen.
- De regie ligt wat betreft knelpunten in de wijk bij de burgemeester en indien nodig bij het landelijke kernteam.
- Preventie en vroegsignalering hebben prioriteit. Integrale wijkteams worden uitgebreid en versterkt om escalaties te voorkomen.
- Het kabinet faciliteert informatie-uitwisseling binnen de zorg- en veiligheidsketen.
- Veiligheidsrisico’s van personen met verward gedrag worden beter ingeschat.
- Er komen meldpunten voor niet-acute situaties en een landelijk meldnummer voor burgers.
Sociaal Werk Nederland neemt dit mee en bekijkt hoe we hier samen met leden een rol in kunnen spelen.
De Kamerbrief vindt u hier. Deze brief hoort bij de Tussentijdse Evaluatie Actieprogramma lokale initiatieven mensen met verward gedrag.
Goed voorbeeld van lokale aanpak: in Leiden werkt Libertas Leiden samen met andere organisaties en bewoners. Het doel: bewoners met een ggz-achtergrond echt mee laten doen in de samenleving en de buurt. Het project Meerburg was daarom genomineerd voor de onlangs uitgereike Transformatie Trofee. Zie hiervoor de TransformatieTrofee-pagina.