Nieuwe factsheets maatschappelijke diensttijd
Met de maatschappelijke diensttijd (MDT) investeert het kabinet in de talenten en inzet van jongeren die vrijwillig iets doen voor een ander. Het doel van deze investering is het versterken van de samenleving en jongeren in staat te stellen om maatschappelijke impact te hebben.
Na het startschot voor de MDT-experimenten op 17 september is er veel gebeurd. Hierover is meer te lezen in deze nieuwsbrief. Ook in 2019 staan er weer een aantal belangrijke momenten op de planning.
Hoe gaat het met de eerste proeftuinen?
De eerste proeftuinen zijn in september gestart. Op 12 november was een werksessie met de projectteams van de 39 proeftuinen, waar zij hun krachten en uitdagingen met elkaar gedeeld en verbonden hebben. De onderzoekers hebben inmiddels de eerste onderzoeksresultaten binnen en deze samengevat in een overzichtelijk factsheet. Hierin vind je meer informatie over onder andere hoeveel jongeren al gestart zijn, hoe ze geworven worden, hoe ze beloond worden en hoeveel tijd ze gemiddeld aan hun MDT-traject besteden. Wil je meer de diepte in? De onderzoekers halen bij 15 geselecteerde proeftuinen extra informatie op. De eerste blogs met verhalen uit de proeftuinen zijn verschenen en kan je hier terugvinden.
Aankondiging derde subsidiegroep voor gemeenten
Begin volgend jaar gaat de derde subsidieoproep open, die gericht is op gemeenten. De oproep is gebaseerd op de aanpak van de Belgische Samenlevingsdienst en geeft gemeenten en hun partners de kans om te experimenten met MDT in de eigen regio. Voor deze subsidieoproep wordt op 13 februari een informatiebijeenkomst georganiseerd, die verplicht is voor potentiële indieners. In dit nieuwsbericht en deze factsheet lees je meer over deze oproep.
MDT in de regio
In aanloop naar deze subsidieoproep hebben er heeft team MDT in november en december vier keer de bijeenkomst “MDT in de regio” georganiseerd, op verschillende plekken in het land. Hierin zijn gemeenten en provincies in een interactieve werksessie gaan nadenken over wat MDT bij in hun regio kan betekenen. Informeren over MDT, inspireren om mee te doen aan de derde subsidieoproep en het inventariseren van elementen voor het ontwerp waren de drie doelstellingen van deze bijeenkomsten. In totaal zijn 15 gemeenten en 1 provincie aanwezig geweest. MDT biedt volgens gemeenten kansen op het gebied van talentontwikkeling van (kwetsbare)jongeren, toeleiding naar werk of de juiste opleiding en sociale cohesie. De gemeenten zien hierbij een coördinerende, faciliterende en/of verbindende rol voor zichzelf. Om aan de slag te gaan hebben gemeenten een aantal dingen nodig, namelijk bestuurlijk draagvlak, inzicht van urgentie, meer bekendheid van MDT, in gesprek blijven met jongeren, verbinding met organisaties met maatschappelijke doelstelling(en). Conclusie: een mooie opbrengst waarbij de samenwerking als erg prettig ervaren werd!
En hoe verder in 2019?
Planning
Ben je benieuwd hoe de komende periode er verder uit gaat zien? Bekijk hier wat er nodig is om het ontwerp MDT een vliegende start te geven. Hier is in een tijdlijn visueel weergegeven wat er allemaal op de planning staat.
MDT en AWVN
Ook werkgevers wordt om input gevraagd, omdat MDT mogelijkheden biedt die verder gaan dan bijvoorbeeld een snuffelstage: het kan een opstap naar een eerste baan zijn. Op 17 januari organiseren team MDT en AWVN een werkgeversbijeenkomst waar jongeren en werkgevers met elkaar in gesprek gaan over de mogelijkheden en verwachtingen rondom MDT. We zijn nog op zoek naar werkgevers die willen aanschuiven, mee willen denken of zelfs al ideeën hebben over de invulling van MDT. De enige voorwaarde is dat het deelnemende bedrijf een MVO-doelstelling heeft, omdat de jongeren binnen een maatschappelijke functie aan de slag gaan.
Meer weten over de maatschappelijke diensttijd? Lees meer over de derde call proeftuinen maatschappelijke diensttijd.