VluchtelingenwerkNL blij: Tweede Kamer roept op orde op zaken te stellen bij IND
De Tweede Kamer heeft op dinsdag 13 november een motie aangenomen die de regering oproept de fors gestegen wachttijden voorafgaand aan de asielprocedure aan te pakken. VluchtelingenWerk heeft de afgelopen weken volop aandacht gevraagd voor dit probleem. We zijn dan ook opgelucht dat er nu een overweldigende Kamermeerderheid is die de staatssecretaris dwingt orde op zaken te stellen.
Deze motie komt nadat wij al in september aan de bel trok, toen duidelijk werd dat de wachttijden onacceptabel lang werden. Deze zijn door personeelstekort bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) inmiddels opgelopen van zes dagen naar zo’n 43 weken. Al die tijd leven vluchtelingen en hun gezinnen in onzekerheid.
Onze oproep
Het is nu aan de staatssecretaris om deze motie uit te voeren en met concrete maatregelen te komen om de problemen bij de IND op te lossen. Wij zijn blij dat een Kamermeerderheid ook vindt dat stilzitten niet langer kan. Tegelijkertijd roepen we het kabinet ook op om aangekondigde maatregelen die de IND nog zwaarder zullen belasten nu niet verder te brengen, totdat de problemen bij de IND zijn opgelost. Zoals het beperken van de rechtsbijstand en het inkorten van de duur van de verblijfsvergunning zodat die al na 3 in plaats van 5 jaar opnieuw moet worden beoordeeld. We dringen er bovendien bij de staatssecretaris op aan duidelijk te maken wat hij gaat doen om in de toekomst zulke lange wachttijden te voorkomen.
Gevolgen van lange wachttijden
Het is van groot belang dat asielaanvragen op tijd beoordeeld worden. Zo weten asielzoekers snel waar ze aan toe zijn en kunnen ze zich richten op hun integratie. Het is ook belangrijk voor asielzoekers die geen recht hebben op een verblijfsvergunning, zodat zij zich kunnen richten op terugkeer naar het land van herkomst. Bovendien kunnen vluchtelingen pas na hun asielprocedure gezinshereniging aanvragen, wat leidt tot veel schrijnende situaties. Want hierdoor blijven gezinsleden vaak onnodig lang in een onveilige situatie waar elke dag telt.
Sociaal Werk Nederland doorloopt samen met Vluchtelingenwerk NL, COA, en andere lidorganisaties een traject van gesprekken met oa het ministerie van SZW, G40 en VNG om betere integratie te organiseren. Aansluiten bij wat er al is in gemeenten is het uitgangspunt voor de concrete uitwerking van de plannen Koolmees. Zie onder meer dit artikel. De veel te lange verblijsduur in AZC's staat haaks op de wens tot sneller procedures en inburgeren.