25 miljoen voor geestelijke verzorging van ouderen thuis
Mensen die thuis wonen en geconfronteerd worden met zingevingsvragen – bijvoorbeeld bij ziekte, ouder worden en sterven – kunnen binnenkort een beroep doen op geestelijke verzorging. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (CDA, Zorg) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot nu toe werd geestelijke verzorging alleen vergoed bij verblijf in een instelling, zoals een ziekenhuis of verpleeghuis. Een injectie van 25 miljoen is bedoeld om een stevige basis te geven aan de geestelijke verzorging in de thuissituatie en deze structureel te borgen.
Middelen verspreid via netwerken Palliatieve zorg
De 25 miljoen wordt de komende twee jaar verspreid via de Netwerken Palliatieve Zorg. Hiervoor is gekozen omdat VWS al een subsidierelatie met deze netwerken heeft.
Sociaal Werk Nederland is kritisch op deze keuze. Levensbegeleiding en geestelijke verzorging moet niet te veel gefocust worden op het einde van het leven, maar vooral ook op een betekenisvol leven, tegengaan van eenzaamheid, etc. Bovendien is het een route die bij ouderen niet bekend is en die momenteel onvoldoende verbinding heeft met het sociaal domein.
De bezwaren zijn door VWS gehoord en worden gesteund door andere partijen. Er worden dan ook randvoorwaarden gesteld aan de netwerken palliatieve zorg voor een goede besteding van de middelen. Zo gaan de Netwerken nauw samenwerken met centra voor levensvragen, die met behulp van deze financiële injectie in steeds meer gemeenten/regio’s tot stand zullen komen. Vanuit die centra worden verbindingen gelegd met andere hulpverleners, zoals sociaal werk, huisartsen, thuiszorg, en vrijwilligers. Sociaal Werk Nederland roept haar leden op hierover proactief contact te leggen met de netwerken palliatieve zorg en/of centra voor levenvragen in de eigen regio.
Landelijke monitoring
Op verzoek van de beroepsvereniging van geestelijk verzorgers VGVZ gaat het om een tijdelijke financieringsroute die nauwlettend wordt gemonitord door een platform, waarin veldpartijen als seniorenorganisaties en landelijke spelers op het gebied van zorg en ondersteuning zitten. Sociaal Werk Nederland neemt hieraan deel.
Onderzoek zingeving in het sociaal werk
Vilans en Sociaal Werk Nederland doen momenteel een inventariserend onderzoek naar projecten en/of activiteiten vanuit het sociaal werk, die aandacht besteden aan zingeving of levensvragen bij ouderen. Zowel gericht op 'existentiele' zingeving en levensvragen (de zoektocht naar waarom de mens op aarde is) als persoonlijke zingeving: wat maakt mijn dag de moeite waard? Te denken valt bijvoorbeeld aan projecten/methoden die levensverhalen in kaart brengen, spirituele activiteiten of interventies ter bevordering van geluk. Het onderzoek biedt ook een mooie kans om landelijk zichtbaar te maken hoe het sociaal werk bijdraagt aan de geestelijke verzorging voor ouderen, en te leren van goede voorbeelden.
Weet u een goed voorbeeld? Neem dan voor 21 oktober contact op op met Celine Broens via c.broens@vilans.nl.
In de bijlage bij de brief is het thematische onderzoek opgenomen naar bereikbaarheid en financiering van geestelijke verzorging.