Nieuwsbericht

Universitair onderzoek naar effect van innovatief sociaal werk

Chris Bos
2 mei 2018 | 1 minuut lezen

Sinds 1 januari 2018 is Humanitas Rotterdam verantwoordelijk voor het sociaal werk in het gebied Feijenoord in Rotterdam. Humanitas heeft gekozen voor een aanpak die nieuw is in Nederland. Uitgangspunt is dat alle bewoners in het gebied verantwoordelijk zijn voor het welzijn in de wijk. Iedereen heeft daarbij een rol: bewoners, clubs, verenigingen, organisaties, scholen, bedrijven, kerken, moskeeën en andere levensbeschouwelijke organisaties. Humanitas zoekt hen allemaal actief op en moedigt hen aan om mee te werken aan meer welzijn in ‘samen voor 1’ Feijenoord.

Het gaat om gedragsverandering
Een duurzame, positieve gedragsverandering is het belangrijkste doel van de nieuwe aanpak, stelt Gijsbert van Herk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Humanitas. Het gaat erom bewoners en andere stakeholders te motiveren andere keuzes te maken die voor henzelf en voor het gebied een voordeel opleveren: in gezondheid, welzijn en levensplezier. Humanitas zal alle partijen die bij willen dragen ondersteunen, maar vraagt daar wel iets voor terug: een wederdienst in de vorm van vrijwillige inzet of een andere bijdrage.

Resultaten wetenschappelijk gemonitord
Om inzicht te krijgen in de voortgang en de resultaten van de aanpak de komende jaren onderwerp van wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door Yke van der Schoor, onder supervisie van Anja Machielse en Joachim Duyndam van de Universiteit voor Humanistiek. Het onderzoek is interactief en participerend; de onderzoekers werken nauw samen met iedereen die betrokken is bij de aanpak.
In het promotieonderzoek ligt de focus op de visie van personen die direct belang hebben bij de aanpak. Daarbij wordt voortgebouwd op theoretische inzichten omtrent community building, sociale marketing, sociale ecologieën, rolmodellen, veerkracht, weerbaarheid, en een inclusieve samenleving.