Te veel kinderen overlijden door huiselijk geweld
Er is een Deltaplan tegen huiselijk geweld nodig. Dat staat in het Manifest ‘Huiselijk geweld te lijf’ dat vandaag is aangeboden aan staatssecretaris van Rijn en VNG-directeur Jantine Kriens door Jacques Wallage van de Kring van Veiligheid.
In het manifest roepen bestuurders, beleidmakers, beroepskrachten en ervaringsdeskundigen op tot verbetering van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. “Ondanks een uitgebreid stelsel van preventie, hulpverlening, wetgeving en de grote inzet van deskundige beroepskrachten en vrijwilligers, daalt het aantal slachtoffers niet. Jaarlijks overlijden 21 vrouwen,13 mannen en 13 kinderen aan de gevolgen. Er gaat in Nederland dus iets verschrikkelijk fout.”
Veertien organisaties die zich inzetten tegen huiselijk geweld luiden de noodklok met een manifest. Ondanks het stelsel van preventie en hulpverlening in Nederland daalt het aantal slachtoffers niet.
Ondertekenaars van het manifest Kring van Veiligheid zijn:
Jacques Wallage, voorzitter Kring van Veiligheid,
Annelies Boode, districtsmanager Humanitas Oost
Aleid van den Brink, directeur-bestuurder Blijfgroep
Johan Brongers, directeur-bestuurder Welzijnsgroep Tinten en vicevoorzitter MOgroep
Tineke Fransen, voorzitter stichting Zijweg
Oetra Gopal, wethouder gemeente Hoogezand-Sappemeer
Janet ten Hoope, plv hoofdofficier van justitie Openbaar Ministerie
Ans van de Maat, raad van bestuur Intermetzo
Majone Steketee, raad van bestuur Verwey-Jonker Instituut
Janis Tamsma, plv. districtschef Politie Friesland
Met expertise van: Ingrid ten Berge, programmaleider Veilig opgroeien Nederlands Jeugdinstituut Astrid van der Kooij, manager Huiselijk en seksueel geweld Movisie Saskia Daru, adviseur Huiselijk en seksueel geweld Movisie Lou Repetur, senior adviseur Effectiviteit en vakmanschap Movisie
Savanna, het Maasmeisje, Daniëlla, het meisje van Nulde: het zijn allemaal dodelijke slachtoffers van huiselijk geweld, die jaren werden gevolgd door vele hulpinstanties, maar waar het toch misging. Dat patroon moet veranderen vinden de hulporganisaties.
In het manifest Huiselijk geweld te lijf roepen ze daarom op tot actie en herziening van het systeem. "Meldingen worden niet opgepakt en instellingen werken langs elkaar heen. Er zijn te veel instanties bezig rond een gezin, waardoor niemand echt verantwoordelijkheid draagt. Er ontbreekt centrale regie", zegt Ans van de Maat van jeugdzorgorganisatie Intermetzo.
Hier vindt u het hele manifest en NOS-Nieuwsuur-berichtgeving.
En hier berichtgeving bij Movisie.