Nieuwsbericht

Lex Staal te gast bij BNR Zakendoen

1 november 2023 | 2 minuten lezen

Op dinsdagmiddag 31 oktober jl. was directeur-bestuurder Lex Staal te gast bij BNR Zakendoen, hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Staal ging met presentator Thomas van Zijl in gesprek over het nieuws van de dag, waarna hij een half uur werd geïnterviewd over de laatste ontwikkelingen in onze branche. “Als je op sociaal werk bezuinigt, krijg je over een paar jaar de problemen dubbel en dwars terug.”

Spanningen in de wijken

Bij het bespreken van het laatste nieuws kwam natuurlijk ook het oplaaiende conflict in het Midden-Oosten aan de orde. Staal geeft aan dat deze spanningen ook doorwerken in Nederlandse wijken en buurten, vooral in de grote steden. Een recente rondgang langs leden van Sociaal Werk Nederland laat zien dat het conflict de leefwereld van jongeren raakt, en dat er verschillende manieren zijn waarop jongerenwerk antwoorden kan bieden.  

Financiering sociaal werk
In het interview is veel gesproken over de mate waarin de salarisverhogingen vanuit de cao Sociaal Werk door gemeenten worden gecompenseerd. Staal toont zich begripvol voor gemeenten die met krappe budgetten te maken hebben, maar waarschuwt tegelijk: “Als je op laagdrempelige voorzieningen als het sociaal werk bezuinigt, krijg je over een paar jaar de problemen dubbel en dwars terug.” Het is volgens Staal dan ook zaak om gezamenlijk, als partners, naar Den Haag te gaan om dit te adresseren. Ook omdat in landelijke zorgakkoorden zoals het IZA en GALA een verschuiving wordt nagestreefd van het medisch naar sociaal domein: “Je kunt niet het sociaal werk in wijken en buurten als vervanger voor de zorg inzetten en dan denken dat dit voor een dubbeltje op de eerste rang gaat.”

Lange lijnen
Waarom zijn de problemen in achterstandswijken zo hardnekkig?, vroeg de presentator. Volgens Lex Staal is een van de problemen de verwachting dat als we een paar jaar investeren, dat het dan opgelost is, als een soort programma-aanpak. “Als je komt en gaat, doet dat ook iets met de mensen die in die wijken en buurten wonen. Dit zijn wijken waar je langs lange lijnen moet werken. Daar moet je een generatie voor uittrekken.” Neem als voorbeeld de aanpak in de wijk Tingbjerg in Kopenhagen met een looptijd van 25 jaar, waarbij vooral de bewoners bedenken wat er nodig is. “De oplossing zit erin dat je met de mensen zelf gaat praten, hoe zij hun leven vorm willen geven. Daar mag je best wat kaders bij stellen, maar denk vanuit die mensen en geloof in hun kracht.” Lees in dit kader ook de oproep aan overheid en politiek: Wij zijn hier.

Luister de uitzending van BNR Zakendoen hier terug (vanaf 01:11:00).