Coöperaties rukken op
De coöperatie wint aan populariteit. Steeds meer bewoners organiseren zich in een coöperatieve vereniging om zelf zorg, welzijn, duurzame energie, maar ook voorzieningen voor de buurt te regelen. Burgers komen in actie als de overheid gaten laat vallen. Maar wat is een coöperatie precies en wat zijn de voordelen?
Daarover ging het op dinsdag 7 april in Pakhuis De Zwijger (Amsterdam). Circa honderdvijftig mensen hoorden de ins en outs van vier lopende coöperaties: Gebiedscoöperatie Rivierenland – Dirk de Derde, zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt, Wooncoöperatie Jeruzalem en buurtcoöperatie Samen Krachtig Plan van Gool.
De vier bewonersinitiatieven zijn actief op uiteenlopende gebieden, maar komen dezelfde uitdagingen tegen, zo bleek al snel.
Een coöperatie verbindt initiatieven
Een coöperatie verbindt verschillende initiatieven. Neem buurtcoöperatie Samen Krachtig Plan van Gool. Zeven verschillende initiatieven wilden in Amsterdam Noord samen iets doen in één gebouw, Het Breedhuis, met als doel de wijk mooier, schoner, veiliger en leuker maken. Maar als je samen een buurthuis wilt beheren, moet je een organisatievorm vinden. De bewoners wilden er geld mee verdienen, dus viel het idee van zeven losse stichtingen al gauw af. Oplossing: een coöperatieve vereniging.
Bewonerscoach ondersteunt
Onder de paraplu van de coöperatie kunnen de overwegend werkloze buurtbewoners een inkomen verdienen zonder hun uitkering kwijt te raken. Stapsgewijs komen ze zo uit hun uitkering, zonder de eisen die de Dienst Werk en Inkomen (DWI) stelt aan ondernemende werklozen. Het geld dat zij zo verdienen wordt afgetrokken van hun uitkering.
Ook het Sociaal Werk is erbij betrokken: Combiwel levert een bewonerscoach.
Lees het hele verslag hier.