Goed voorbeeld

Onbeperkt actief = iedereen doet mee + filmpje + methode/boek!

Raster Welzijn Deventer: buurtbewoners met een verstandelijke beperking; verbreding met psychiatrische problematiek.

Filmpje: https://www.rastergroep.nl/volwassenen/onbeperkt_actief
Boek: http://www.mogroep.nl/categorieen/thema/van-awbz-naar-wmo/publicaties/publicatie/3862

Onbeperkt Actief is meedoen en samen doen vanuit de gedachte: Als je jouw buren niet kent vraag je ze ook niet op de koffie. Als je nooit eens iets samendoet, vraag je ze ook niet om jou een handje te helpen. Elkaar leren kennen doe je pas als je samen iets onderneemt - te starten bij leuke en alledaagse dingen in de buurt waar je woont. Dat maakt het wonen in de wijk pas echt prettig!

Doen we ècht allemaal mee in de buurt? Hoe zit dat met mensen met een verstandelijke beperking? Ook zij hebben tijd, ambitie én talenten om in te zetten. In een tijd waarin het ‘normaal’ is om kwetsbare groepen in de wijk te laten wonen, is het goed afspraken te maken en voorzieningen te treffen waardoor buurtbewoners elkaar ontmoeten en samen actief (kunnen) zijn. Buurtbewoners worden gevraagd om ook mee te doen. Organisaties, ondernemers en anderen zorgen voor ondersteuning! Samen maakt ten slotte veel meer mogelijk. Onbeperkt Actief is een laagdrempelige methode, maakt gebruik van de sociale infrastructuur in wijken en buurten en bouwt daarop verder.

Achtergrond
Het is steeds meer gewoon dat kwetsbare groepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, in de wijken en dorpen van Deventer wonen. Net als elders in het land. Toch, zo blijkt uit gesprekken met hen zelf, met ouders en (zorg)organisaties, is het lang niet altijd gewoon dat zij ook meedoen in de buurt. Sociale contacten en aansluiting in en met de buurt gaan niet vanzelf, gezien de signalen van anonimiteit en het gemis aan buurtbinding. De buurt zit ook lang niet altijd te wachten op de komst van woonvoorzieningen dan wel het zelfstandig wonen van de doelgroep in de eigen wijk. Onbegrip en angst lijken een grote rol te spelen in de beeldvorming. De behoefte om elkaar te ontmoeten, samen actief te zijn en zelfs elkaar helpen is er wel. Maar je moet dit wel organiseren – er is geen vanzelfsprekendheid wat betreft het zogenaamde ‘Noaberschap’. Dat vraagt om actie en ondersteuning op weg naar meer zelfstandigheid in buurtcontacten en matches.

Voor en door wie?
De methode Onbeperkt Actief is ontwikkeld met en voor buurtbewoners met een verstandelijke beperking – de opdracht die aan het project ten grondslag ligt. Uiteraard is het ook mogelijk de methode in te zetten voor andere kwetsbare buurtbewoners als mensen die met de psychiatrie in aanraking zijn (geweest) of bepaalde groepen senioren. In feite is de methode bruikbaar voor bewoners van een stad, dorp of wijk die gemeen hebben dat zij de sociale vaardigheden missen om ergens zelfstandig op af te stappen. Van belang is wel dat de methode altijd gestart wordt bij de eerste stap: wat is de vraag van de buurt en de buren!

Onbeperkt Actief wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Deventer door Raster welzijn, in samenwerking met MEE IJsseloevers, de Parabool, Zozijn, JP van den Bentstichting, Philadelphia, Vrijwilligers Centrale, bewoners, vrijwilligers, ouders etc.

Wmo en Welzijn nieuwe stijl
Onbeperkt Actief sluit aan bij de kerngedachte van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), namelijk (kwetsbare) mensen ondersteunen om in een samenleving zelfredzaam zijn en te participeren naar vermogen. Daarbij wordt zoveel mogelijk een beroep gedaan op eigen kracht, het netwerk, de buurt en collectieve voorzieningen en pas in latere instantie op individuele voorzieningen. Met de decentralisatie van de AWBZ begeleiding richting de Wmo wordt de gemeente verantwoordelijk voor een nog grotere groep kwetsbare mensen. Omdat de rechten die mensen hadden in de AWBZ niet één op één overgenomen zullen worden in de Wmo is creativiteit geboden om deze mensen wel adequaat te ondersteunen. Onbeperkt Actief is een methode die deze creativiteit in de praktijk brengt. Door het verbinden van buurtbewoners met en zonder kwetsbaarheid wordt gewerkt aan meer onderling contact. Het netwerk van mensen wordt versterkt en de activiteiten die georganiseerd worden bieden een structuur waarin kwetsbare mensen actief kunnen zijn. Deze methode is een voorbeeld van kantelen door de vraag van de bewoners als uitgangspunt te nemen en met hen een aanbod te ontwikkelen. Er op af, de vraag achter de vraag zoeken en het verbinden van verschillende organisaties zijn kenmerken van Onbeperkt Actief en passen naadloos in de ontwikkeling van Welzijn Nieuwe Stijl.

Contact: Lia van Nimwegen l.nimwegen@rastergroep.nl
tel nr. 0570 610607/ 06 20220814

www.rastergroep.nl volwassenen/onbeperkt actief

Details

Geplaatst op: 28 november 2011 - 14:03
Geplaatst door:
Profielfoto van Christiane Vermunt
Christiane Vermunt
Lees meer over: awbz voorbeeld wmo