Goed voorbeeld

JIT: tegen schooluitval, richting werk

In Schiedam en omgeving werkt het JIT, Jongeren Interventie Team. Een samenwerkingsverband van SWS Welzijn Schiedam en Flexus Jeugdplein. Welzijn én Jeugdzorg dus, zorgden er in 2011 voor dat meer dan 70 jongeren met succes de draad naar school en werk weer oppakten. Het Jit werkt praktisch, en loopt mee met jongeren die het alleen even niet redden. 'We pakken ze vast, en schuiven ze niet door, maar laten niet los tot we samen met henzelf alles weer zo geregeld hebben dat ze zelf verder kunnen.'

Jongeren die voortijdig van school gaan, werkloos zijn en veel op straat rondhangen, kunnen overlast in de wijken veroorzaken. Een deel van hen loopt het risico om in de criminaliteit terecht te komen. Om de kans op afglijden te verkleinen, biedt het JIT een preventieve, professionele en outreachende aanpak. Bij het JIT worden deze jongeren uitgedaagd en gestimuleerd om het perspectief in hun leven te verbeteren en hier zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen. De begeleiding van het JIT is uitnodigend en erop gericht de jongere sterker te maken, zodat hij of zij zich op aanvaardbare wijze staande kan houden.

Iedereen kan een jongere met wie het mis dreigt te gaan, aanmelden bij het JIT. Een jongere moet wel op de hoogte zijn van de aanmelding. Als de jongere na de kennismaking kiest voor begeleiding door het JIT, wordt er een contract afgesloten met daarin duidelijke afspraken. Een jongere kan zich overigens ook zelf aanmelden.

Zie ook het artikel over het JIT in Som 7.

Bijlagen

Details

Geplaatst op: 12 september 2013 - 16:08
Geplaatst door:
Profielfoto van Monique Kaasjager
Monique Kaasjager