Goed voorbeeld

Stichting Binding: spil binnen sociaal werk in gemeente Wijk bij Duurstede

“Bij Stichting Binding streven we ernaar dat iedereen in de gemeente Wijk bij Duurstede in staat is om maximaal mee te doen.” Egbert Oppenhuizen, directeur Stichting Binding.

Stichting Binding is een brede sociaal werk organisatie die binnen de gemeente de spil is wanneer het gaat om zorg en welzijn. Zo’n 330 vrijwilligers werken samen met 34 professionals om de doelstelling: iedereen stimuleren en in staat stellen om maximaal mee te doen, te verwezenlijken. “Er is veel drive om zaken te ontwikkelen om dit voor elkaar te krijgen”, geeft Oppenhuizen aan. “De sterke punten van Stichting Binding zijn de korte lijnen tussen de verschillende hulpverleners, de integratie van Welzijn met de wijkteams en de toegang tot de zorg.”
 
Loket Wijk
Stichting Binding voert Loket Wijk uit voor de gemeente en ontvangt zo’n 6000 vragen per jaar. Dit zijn vragen over zorg, welzijn en wonen, werk en inkomen, jeugdhulp, vrijwilligerswerk, mantelzorg en hulpvragen rondom financiën. Vervolgens kunnen deze vragen doorgezet worden naar hulpverleners binnen Stichting Binding of de mensen worden doorverwezen naar andere instanties die aan de slag gaan met de hulpvraag. 

Het Taalhuis
Maar Stichting Binding doet meer dan Loket Wijk. Zoals het bolwerken van “Het Taalhuis”, waarbij statushouders worden begeleidt in het leren van de taal. Zo’n 50 vrijwilligers die met name uit het onderwijs komen, geven Nederlandse les. Hieruit ontstaan weer andere sociale activiteiten, zoals een voorleesclub.

Wijk Helpt
Een project waar Oppenhuizen ook echt trots op is, is het project “Wijk Helpt”. Achter Wijk Helpt gaat een netwerk van 26 vrijwilligersorganisaties uit de gemeente schuil. Iemand met een individuele hulpvraag, maar ook professionals, kunnen naar Wijk Helpt bellen. De juiste vrijwilligers worden dan snel gekoppeld aan de vragen die binnenkomen. Denk bijvoorbeeld aan klussen in en rondom het huis, een kopje koffie drinken, hulp bij de administratie, vragen over de computer, etcetera. Op deze manier zijn alle vrijwilligers gebundeld en hulpvragen kunnen efficiënt worden uitgezet. 

Integraal werk
Stichting Binding werkt nauw samen met verschillende zorgverleners, zoals huisartsen. Een samenwerking met hen is van cruciaal belang. Oppenhuizen: “Zij hebben ook toegang tot de jeugdzorg en de huisarts is een van de eerste plekken waar mensen hun hulpvragen neerleggen.” Ook met de sociale dienst, de politie, werkgevers en de woningbouw werkt Stichting Binding nauw samen. Toch zijn er ook nog uitdagingen op het gebied van integraal werken: “Graag zouden we op participatieniveau meer met het UWV willen samenwerken. Ook zou de verbinding met het onderwijs nog sterker kunnen.”

Lid van Sociaal Werk Nederland
Stichting Binding is lid van Sociaal Werk Nederland. Oppenhuizen: “Een brancheorganisatie is van belang vanwege de mogelijkheid tot kennisdelen, het netwerk, maar ook op landelijk niveau het sociaal werk een gezicht te geven”. 


 

Details

Geplaatst op: 8 november 2016 - 14:26
Geplaatst door:
Profielfoto van Janina van der Zande
Janina van der Zande