Nieuwsbericht

Psycho-educatie bij de aanpak van armoede en schulden

14 april 2020 | 1 minuut lezen

Geef jij ondersteuning aan mensen met financiële problemen? Deze implementatiegids laat zien hoe je in vier stappen psycho-educatie kunt toepassen in je eigen werk.

Financiële problemen gaan vaak gepaard met flinke hoeveelheden zorgen en stress. Mensen kunnen zich verlamd voelen of problemen ontwijken. Dat kan een belemmering zijn voor professionals en klanten die juist naar een oplossing toe willen werken. Bij psycho-educatie gaan professionals met klanten in gesprek over wat stress met je kan doen. Het besef dat stress je flink in de weg kan staan, kan de weg vrij maken voor het zoeken naar manieren, ondanks de stress, in actie te komen. In de implementatiegids lees je uit welke stappen psycho-educatie bestaat, wat de eerste ervaringen zijn van cliënten en professionals en welke tips helpen bij implementatie.

Het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht heeft samen met de Hogeschool Windesheim de eerste ervaringen met psycho-educatie bij 15 professionals en 13 klanten opgehaald. Professionals en klanten die Psycho-educatie hebben toegepast rapporteren positieve opbrengsten.

Bij klanten rapporteert men een toegenomen:

  • bewustzijn van de effecten van stress op gedrag
  • acceptatie van de eigen situatie
  • openheid richting de professional
  • zelfregulatie
  • durf om stappen te zetten

Professionals gaven aan meer begrip te ervaren voor de klant. Je vindt de implementatiegids en het onderzoekrapport hier. 
Schouders eronder is een samenwerkingsverband tussen Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG.