Nieuwsbericht

Tweede Kamer wil landelijke dekking sociaaljuridische hulp

29 november 2024 | 1 minuut lezen

De Tweede Kamer heeft deze week een motie aangenomen over een landelijk dekkend netwerk van sociaaljuridische ondersteuning, startend met de regio’s waar de problematiek het grootst is en het aanbod beperkt is. In de motie wordt het kabinet verzocht met voorstellen te komen hoe dit landelijk netwerk tot stand kan komen, inclusief een concreet tijdpad met doelstellingen.

De motie is op 21 november jl. ingediend door Kamerleden Van Nispen (SP) en Palmen (NSC) tijdens het begrotingsdebat van Justitie en Veiligheid (JenV). Van Nispen pleitte al eerder voor een landelijk dekkend netwerk, naar aanleiding van onderzoek van Hogeschool Utrecht in opdracht van Divosa over de mismatch tussen de behoefte en het aanbod van sociaaljuridische ondersteuning in de buurt. In antwoord hierop noemde staatssecretaris Struycken (JenV) het essentieel dat burgers goede toegang hebben tot het recht en (sociaal)juridische hulp, waarbij hij ook sociaal raadsliedenwerk noemde.

Robuuste rechtsbescherming
Struycken verwees ook naar het landelijk programma Robuuste rechtsbescherming waarin Sociaal Werk Nederland en Divosa de afgelopen jaren met partners in de praktijk aan de slag gegaan om te leren wat al goed werkt en waar het knelt. We leerden hoe de samenwerking tussen het sociaal en juridisch domein en de uitvoeringspraktijk versterkt kunnen worden. Lees er meer over in de handreiking Aan de slag met rechtsbescherming.

Niet langer postcodeafhankelijk
Onlangs werd nog eens vastgesteld dat fiscale rechtshulp in Nederland een lappendeken is: een kaart ontwikkeld door De Argumentenfabriek in opdracht van de Bond voor Belastingbetalers, laat de grote variatie zien in de beschikbaarheid en bereikbaarheid van rechtshulp. Ook Soler Berk, kwartiermaker ‘Belangenbehartiger voor Belastingplichtigen en Toeslaggerechtigden’, stelde al vast dat toegang tot hulp nu te afhankelijk is van je postcode.

Sociaal Werk Nederland vindt dat elke burger toegang moet krijgen tot laagdrempelige hulp bij ingewikkelde fiscale regelingen en toeslagen, bijvoorbeeld door een sociaal raadswerker. Zij zijn als geen ander een schakel tussen het sociaal domein en gespecialiseerde partijen. Wij hebben de staatssecretaris uitgenodigd om hierover met ons in gesprek te gaan.

Neem voor meer informatie contact op met Sandra van Elten.