De werkdag van sociaal raadsman Alco Warners
Sociaal raadslieden, ze zijn onmisbaar. Dat werd nog eens duidelijk tijdens het congres van de sociaal raadslieden eind januari. Reden genoeg om sociaal raadsman Alco Warners te vragen wat hij allemaal tegenkomt bij een reguliere werkdag.
“Ik ben een van de zeven sociaal raadslieden bij SMWO Goes, een stichting die werkt voor zeven gemeenten in de Oosterschelderegio. De stichting heeft een breed ondersteuningsaanbod: sociaaljuridische dienstverlening, maatschappelijk werk, cliëntondersteuning en welzijnswerk zoals wijk- en sportactiviteiten. Ik werk 24 uur per week en heb zo’n 30 dossiers onder mijn hoede."
Sociaal raadslieden helpen inwoners met al hun vragen over geld en recht. "Mensen komen bij ons via onder meer gemeenten, het Juridisch Loket en de advocatuur. Cliëntondersteuners en maatschappelijk werkers verwijzen zaken naar ons door die ze te juridisch vinden. Denk aan problemen met toeslagen of gezinshereniging.”
Administratieve puinhoop
Het eerste gesprek vindt plaats op kantoor. Alco: "Of bij de cliënt thuis, als het verstandig is om daar even poolshoogte te nemen. Het is mijn taak om de vraag helder te krijgen en een oplossing te zoeken. Bij eenvoudige kwesties blijft het bij één gesprek, maar meestal zijn er meerdere vervolgafspraken nodig. Ik heb drie tot vier gesprekken op een dag. Tussendoor verzamel ik de relevante feitelijke en juridische informatie."
Soms komt hij administratieve puinhopen tegen. "Die breng ik zoveel mogelijk op orde voordat ik een dossier overdraag aan vrijwilligers of organisaties die mensen helpen met hun administratie. Het komt ook voor dat ik mensen vergezel naar gesprekken met instanties zoals gemeente, Belastingdienst of UWV. Mensen ervaren vaak stress en daardoor kunnen zij belangrijke zaken vergeten te melden. Van mijn werkgever krijg ik de ruimte om zelf te bepalen wat nodig is. Mijn dag is goed als ik merk dat mensen weer de mentale ruimte hebben om zelf - of met hulp van hun netwerk - hun leven te organiseren.”
Robuuste rechtsbescherming
Dat het voor inwoners niet altijd makkelijk is om de juiste sociaaljuridische ondersteuning te vinden en hun recht te halen is bekend. Daarom sloegen Divosa en Sociaal Werk Nederland samen met gemeenten en andere (sociaalwerk)organisaties in het landelijke programma Robuuste rechtsbescherming de handen ineen voor passende en laagdrempelige sociaaljuridische informatie, advies en ondersteuning voor iedereen, waar in Nederland je ook woont en wat je situatie ook is. Het resultaat is een handreiking die professionals in de uitvoering, beleidsmedewerkers en leidinggevenden bouwstenen geeft om op lokaal niveau de toegang tot sociaaljuridische ondersteuning voor alle inwoners te organiseren. Daarnaast ontwikkelden we een Mysterie Module Rechtsbescherming: ontrafel samen met je collega’s, gemeente en/of sociaaljuridische partners de mysteries en ontdek hoe robuuste sociaaljuridische ondersteuning wordt aangeboden. Samen kom je erachter hoe het bij jou is georganiseerd en hoe je de samenwerking kunt versterken. Er is een online versie beschikbaar, maar je kunt de Mysterie Module als fysiek spel ook gratis aanvragen via rechtsbescherming@divosa.nl.
Meer lezen?
Wil je meer lezen over het werk van sociaal raadslieden? Onder Nieuws op de site van SMWO Goes vind je columns sociaaljuridische dienstverlening met waargebeurde verhalen uit de praktijk. Zie hieronder enkele recente bijdragen:
Relevante nieuwsberichten: