Goed nieuws: Sociaal raadsliedenwerk blijft behouden in Breda
Het sociaal raadsliedenwerk en de hulpverlening bij complexe schulden blijven behouden voor de meest kwetsbare inwoners van Breda. Dat meldt lidorganisatie IMW Breda enkele weken na het luiden van de noodklok over het dreigende einde van deze vormen van dienst- en hulpverlening, door de bezuinigingsplannen van de gemeente. Heel goed nieuws voor Breda én een leerzame casus voor alle sociaalwerkorganisaties.
Vijfduizend hulpvragen
IMW uitte begin september haar zorgen over de besparing die onder andere zou betekenen dat vanaf 2024 elk jaar zo’n vijfduizend hulpvragen niet meer beantwoord konden worden. Zoals bij het aanvragen van toeslagen en uitkeringen, het kwijtschelden van (gemeentelijke) belastingen, het begrijpen van ingewikkelde brieven en formulieren en problemen met instanties. Ook dreigde sluiting van de plek waar inwoners van Breda met ernstige financiële problemen psychosociale ondersteuning vinden.
Uiteindelijk duurder
In lokale media zoals Breda Vandaag maakte Coen Michel, directeur-bestuurder van het IMW, duidelijk wat de impact zou zijn van de beoogde bezuiniging. Hij benadrukte dat bezuinigen op sociaal raadsliedenwerk en maatschappelijk werk de belastingbetaler uiteindelijk juist méér kost. “Om een paar voorbeelden te noemen: we helpen mensen sneller uit moeilijke situaties zoals werkloosheid, armoede of dreigende dakloosheid. Dit voorkomt een hoop maatschappelijke kosten zoals onnodige uitkeringen, moeilijke juridische procedures, stressvolle huisuitzettingen, dure maatschappelijke opvang en specialistische zorgkosten. Bovendien regelen en bemiddelen we vaak zonder tussenkomst van dure advocaten. Door mensen te ondersteunen hun leven weer op de rit te krijgen, betekent dat uiteindelijk minder uitkeringen, minder kans op criminaliteit en meer mensen die een bijdrage leveren aan de samenleving. Een gezondere en gelijkwaardigere samenleving.”
Kamervragen
De kwestie werd ook door de politiek opgepikt: in Breda dienden meerdere politieke partijen raadsvragen in en in Den Haag stelde Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) Kamervragen naar aanleiding van de dreigende stopzetting van sociaal raadsliedenwerk. In zijn beantwoording van deze vragen op 2 oktober jl. onderschrijft minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming de meerwaarde van sociaal raadsliedenwerk als “een belangrijke gemeentelijke voorziening waar inwoners terecht kunnen wanneer zij vastlopen in de toegang tot voorzieningen, bijvoorbeeld door ingewikkelde brieven of formulieren of bij juridische procedures.” De minister juicht ook toe dat gemeenten via de zogenaamde POK-middelen ervoor kiezen om de lokale sociaaljuridische dienstverlening te versterken, bijvoorbeeld door de inzet van extra sociaal raadslieden.
Steun van partnerorganisaties
Coen Michel reageert opgelucht: “Vrij snel na ons signaal hebben we gemerkt dat de gemeente zelf ook in haar maag zat met deze kwestie. De afgelopen weken zijn we goed in contact gebleven met elkaar en we zijn dankbaar dat de gemeente het alsnog mogelijk maakt dat we ons werk voor de meest kwetsbare inwoners van Breda kunnen voortzetten.” De directeur-bestuurder voelde ook veel bijval van andere organisaties: “De steun van collega’s van partnerorganisaties heeft ons gesterkt en toont waardering voor het werk dat we doen voor onze cliënten.”
Positie kwetsbare burger versterken
Lex Staal, directeur-bestuurder van Sociaal Werk Nederland, is blij dat het de gemeente en sociaalwerkorganisatie is gelukt om constructief in gesprek te blijven, en dat de bezuiniging uiteindelijk is teruggedraaid. “Iedereen in Nederland moet kunnen rekenen op passende sociaaljuridische hulp en een overheid die de rechten van haar inwoners beschermt, bijvoorbeeld bij levensgebeurtenissen en andere complexe zaken zoals de kinderopvangtoeslagaffaire. Daarvoor is een herkenbaar en onafhankelijk aanbod nodig, dat dichtbij te vinden is. Een persoonlijke aanpak, waarbij mensen zich gehoord en gesteund voelen. Op dit moment wordt er door diverse gemeenten in Nederland geïnvesteerd in het sociaal domein om de positie van de kwetsbare burger te versterken, onder meer in het kader van het project Robuuste rechtsbescherming. Dat het sociaal raadsliedenwerk in Breda behouden blijft, draagt hier een steentje aan bij.”
Leerzame casus
Volgens Staal is het voorbeeld in Breda leerzaam voor alle sociaalwerkorganisaties: “Het laat goed zien hoe een voorgenomen bezuiniging op sociaal (raadslieden)werk kan worden afgewend door de maatschappelijke gevolgen heel concreet en invoelbaar te maken: ‘vijfduizend hulpvragen minder’. En hoe je lokale media en politiek hierin kunt mobiliseren. Ook de steun van partnerorganisaties helpt enorm: het is altijd sterker als anderen jouw zaak bepleiten, dan jijzelf. De casus in Breda laat ook zien hoe belangrijk het is om de maatschappelijke impact van ons werk krachtig te blijven aantonen, zowel lokaal als landelijk, juist ook om dit soort besluiten te helpen voorkomen.”
Neem voor meer informatie contact op met Sandra van Elten.