Samenwerken in de wijk

Onze samenleving is individualistischer geworden. Traditionele gemeenschappen vanuit bijvoorbeeld de kerk, familie en buurt zijn grotendeels verdwenen. Veel mensen hebben het druk met hun eigen leven en zorgen, en hebben wat minder oog voor elkaar. Sociaal werk draagt bij aan de sociale verbinding in wijken en buurten. Bijvoorbeeld door laagdrempelige ontmoetingsplekken te creëren waar buurtbewoners elkaar met collectieve activiteiten weer vinden, waar nodig aangevuld met individuele ondersteuning zoals hulp bij schulden. 

Hechte gemeenschappen waarin mensen elkaar kennen en steun kunnen bieden, kunnen bijdragen aan de gewenste normalisering bij medische en psychische problemen bij bewoners. Een bezoek aan de huisarts of ggz waaraan geen medische oorzaak ten grondslag ligt, kan zo worden voorkomen, uitgesteld of leiden tot de inzet van minder kostbare vormen van (in)formele zorg en ondersteuning. Onder meer via concepten als Welzijn op Recept.

Hiervoor is een transformatie nodig in de manier van kijken, denken en doen van (landelijke) partijen in wonen, zorg en welzijn. Het vraagt tijd om elkaar beter te leren kennen, respect voor elkaars deskundigheid, en lef om samen te zoeken naar mogelijkheden die nog niet standaard geregeld zijn. Door het netwerk van sociaalwerkorganisaties te versterken, kunnen we continu van en met elkaar leren. Doel is vanuit onze sector bij te dragen aan de gezamenlijke opgave met diverse partners in wonen, zorg en welzijn, waarbij de vitaliteit en veerkracht van de bewoner en de gemeenschap centraal staan.

Neem voor meer informatie contact op met Truus van Tiggelen. 

Meer informatie Minder informatie

De illusie van ‘evidence based’

De grillige praktijk laat zich niet zomaar vertalen naar een excelbestand

De comeback van het opbouwwerk

We willen de komende jaren minimaal duizend extra opbouwwerkers opleiden

Passende zorg gaat verder dan medische zorg

We moeten die zorgbril echt eens afzetten en veel meer redeneren vanuit gezondheid! 

Kan de politiek het veld nog wel bijbenen?

Het ontbreken van een heldere en vernieuwende visie op zorg en ondersteuning is zorgwekkend

Schots en scheef

Welzijn op recept is in Schotland staand beleid

Vitaal ouder worden… hoe doe je dat?

De praktijk tastbaar maken met echte voorbeelden van sterk sociaal werk, dat is wat helpt

Goed ouder worden doen we samen

Laten we van het verleden leren, nu we opnieuw voor een grote transitie staan van zorg naar sociaal