Nieuwsbericht

Doet uw organisatie mee? Ontwikkelingsgericht onderzoek naar lerende organisaties

Marije van der Meij
27 maart 2019 | 2 minuten lezen

In dit ontwikkelingsgerichte onderzoek voor Schouders Eronder[1] werken Ecorys en CAOP samen. Zij begeleiden uw organisatie in het proces naar het worden van een (meer) lerende organisatie.

Wat houdt het in?
Wanneer u belangstelling heeft zullen ze tijdens de intake met u mee denken om een concreet vraagstuk te formuleren waarop uw organisatie kan verbeteren. Voorbeelden van leertrajecten zijn het (verder) inbouwen van de plan-do-check-act cirkel, implementeren van bewezen effectieve methoden in de uitvoering, beter bereiken van doelgroepen en verbeteren van de samenwerking tussen afdelingen en/of met externe partijen. Tijdens een gesprek komen we samen uit op een invulling die past bij uw gemeente.

Elke organisatie wordt aan een organisatie uit een andere sector gekoppeld om zo te kunnen leren van elkaars invalshoeken bij de ontwikkeling van een lerende organisatie.

Elke deelnemende organisatie is vertegenwoordigd door vier personen: een manager, een beleidsmedewerker en twee professionals met cliëntcontact. Zij zijn met z’n vieren de dragers van de verandering binnen de organisatie.

Tijdens de onderzoeksperiode komt u vier keer samen met de andere organisaties. Deze bijeenkomsten staan in het teken van kennisuitwisseling en het verder vormgeven van het leerproces. Tussen de bijeenkomsten door gaat u aan de slag met uw ontwikkelpunten. Om u tussen de bijeenkomsten door ook te kunnen ondersteunen in het proces, worden telefonische voortgangsgesprekken gehouden.  

Wat levert het u op?

  • Een gepersonaliseerd routeplan. Dit is een overzicht van de te zetten stappen tijdens het traject en in de toekomst, afgestemd op uw leerdoelen.
  • Een relevant netwerk van andere lerende organisaties, dat blijvend kan ondersteunen, ook na afloop van het project.
  • Ontvangst van het onderzoeksrapport en de handreiking ‘Handvatten voor lerende organisaties”
  • Bijdrage aan verbetering client/patiëntenzorg, toename van de werknemerstevredenheid en afname van het ziekteverzuim. De vergroting van het lerend vermogen van een organisatie hangt hiermee samen.

Voor wie?
Zorg & Welzijn, Schuldhulpverlening, WMO, participatie, werk & inkomen.

Wanneer?
April t/m november 2019.

Tijdsinvestering
Deelname kost per organisatie ongeveer:

  • 2,5 tot 3 dagen per professional (voor 2 professionals: 5 tot 6 dagen);
  • 2,5 tot 3 dagen voor een beleidsmedewerker;
  • 2,5 tot 3 dagen voor een manager.

De activiteiten bestaan uit deelname aan vier bijeenkomsten, tweemaal een huiswerkopdracht en tussentijdse telefonische voortgangsgesprekken.

[1] https://www.schouderseronder.nl/

Meer informatie?
E: h.timmerman@caop.nl
M: 06-13205854