Waarom zou je je registreren in het Register Sociaal Werk?
Waarom zou een sociaal werker zich registreren in het Register voor sociaal werkers in het werkgebied W&MD? In deze korte animatie het antwoord. De animatie is te vinden op de website van Sociaal Werk Versterkt, een programma dat zich richt op de beroepsontwikkeling van sociaal werkers.
Waardering voor je vak
Beroepsontwikkeling en beroepsregistratie horen bij het werk, aldus Dagmar Jansen die werkt als buurtcoach bij Buurtplein Doetinchem in de wijk Overstegen. Je laat ermee zien dat de kwaliteit van je werk belangrijk is, en het is een vorm van waardering voor je vak en je vakmanschap. Klaas Blaak, kinderwerker bij Stichting Netwerk Hoorn, vindt het belangrijk om beroepskennis op te blijven doen. Van een arts verwacht je dat die zijn professie bijhoudt, van een sociaal werker mag je hetzelfde verwachten, vindt hij. Naast deze verhalen vind je op de website van Sociaal Werk Versterkt ook artikelen over de waarde van actieonderzoek, wat we kunnen leren van onze zuiderburen en de veelzijdige generalist.
Registreren: hoe werkt het?
Na het doorlopen van de aanmeldprocedure voor het Register Sociaal Werk bij het Registerplein begint jouw eerste registratieperiode. Je gaat dan aan de slag met je ontwikkelcyclus. Je doet dat door het maken van een ontwikkelplan met ontwikkel- en reflectieactiviteiten die aansluiten bij de dagelijkse praktijk waarin je werkt. Die activiteiten kunnen vormen van scholing zijn maar ook stages, gluren bij de buren en andere vormen van informeel leren of praktijkscholing. Jij maakt zelf de keuzes die bij je passen. De cyclus duurt maximaal vijf jaar, maar dat kan ook korter zijn. Jij bepaalt zelf het tempo. De website Sociaal Werk Versterkt biedt nu al een aantal mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen. We werken nog aan een competentiewijzer en een onlinewerkvormenboek die helpen om de uitdagingen in je werk en het beroepscompetentieprofiel goed te gebruiken. Zodra die klaar zijn, laten we dit weten.