Nieuwsbericht

Bewustwording van leerpunten tijdens training Intercollegiale adviesmeting

Stephanie Gross
17 juli 2017 | 2 minuten lezen

Wilt uw organisatie aan de slag met het Kwaliteitslabel Sociaal Werk maar weet u niet goed hoe u dit moet aanpakken? Zou u eigenlijk wel willen weten hoe andere sociaalwerkorganisaties dit oppakken, zodat u hiervan kunt leren? Dan is aanmelden voor de training intercollegiale adviesmeting een goed idee. Bij Intercollegiale adviesmeting toetsen collega-organisaties elkaar op de naleving van de normen van het Kwaliteitslabel. “Dit biedt een uniek kijkje in de keuken bij andere organisaties terwijl je elkaar een spiegel voorhoudt over kwaliteit en de borging ervan”, zegt Stephanie Gross - medewerker kwaliteit en professionalisering bij Sociaal Werk Nederland. 

Audit training  

Wanneer een organisatie kiest voor intercollegiale adviesmeting dan is het volgen van de training Intercollegiale adviesmeting een van de eerste stappen richting opname in het Kwaliteitsregister. De training wordt gegeven door Marja van Houten, trainer van CIIO, de certificeerder voor de professionele dienstverlening. Marja is vanaf de ontwikkeling van het Kwaliteitslabel Sociaal Werk nauw betrokken. Zij is erg te spreken over dit label: “De insteek van het Kwaliteitslabel is de verbetering van het vakmanschap en het is gericht op een leerproces. Niet op strakke protocollen. Het toetsen is dan ook meer een spiegel voorhouden. Daarnaast is het Kwaliteitslabel in vergelijking met ISO en HKZ een ‘slank label’ met maar 52 normen. Dit zijn er veel minder dan bij ISO of HKZ.” 

De audit training heeft een dubbele insteek: “We leren deelnemers de vaardigheden als toetser terwijl zij ook alles over het Kwaliteitslabel komen te weten en met collega-organisaties in gesprek gaan hierover.” 

De training wordt op één volledige werkdag gegeven. Tijdens de training wordt voor een groot deel in groepjes gewerkt waarbij gesprekstechnieken worden aangeleerd en geoefend. Zo kruipt iedere deelnemer een keer in de rol van toetser, van bevraagde en van observeerder. Deelnemers krijgen zo kennis van en vaardigheid in waarderend auditen. Ook wordt een introductie gegeven over het Kwaliteitslabel, de normen en de achterliggende principes. De deelnemers gaan hierover in gesprek en stellen zich de vraag: voldoen wij al aan die normen? Hoe is dit in de praktijk geborgd? Hoe zie je dit terug in houding en gedrag in de praktijk?  

Enthousiaste deelnemers

Tot nu toe zijn 5 trainingsdagen gegeven met zo’n 15 mensen per training. De deelnemers zijn erg enthousiast en waarderen de praktische insteek van de trainingen, de kennisuitwisseling met andere organisaties, de ruimte voor vragen en de informatie over het Kwaliteitslabel. Dit leidt ook tot de bewustwording van leerpunten. “Ik heb nu een duidelijk beeld van wat er allemaal bij komt kijken. Ik realiseer me dat het heel veel werk is. Onze conclusie is wel dat het absoluut de moeite waard is!” concludeert een van de deelnemers aan de training. 

Meer informatie  

In september en oktober staan nieuwe trainingen op het programma waar u zich voor aan kunt melden. Heeft u interesse? Informatie over de training en aanmelden vindt u op Training Intercollegiale adviesmeting.

Heeft u vragen over de training of wilt u meer informatie? Hierover kunt u contact opnemen met Stephanie Gross van Sociaal Werk Nederland: gross@sociaalwerk.nl

Wanneer een cluster van 3 of meer organisaties zich aanmeld voor de toetsing, dan kan een In-company Training worden verzorgd. Dit is een training op maat waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van deze organisaties op een zelfgekozen dag. Meer informatie is beschikbaar op de trainingspagina