Nieuwsbericht

Jongerenwerk in Tilburg-Zuid: ‘Die meiden hebben de laatste maanden blowend op straat doorgebracht’

9 juni 2020 | 2 minuten lezen

Geen gastlessen, geen filmavondjes, geen meidengroep: voor jongerenwerker Frederique Bindels is het een stuk lastiger geworden ‘haar’ kwetsbare tieners en twintigers in de gaten te houden. Terwijl ze juist nu zo hard nodig is. Zo is het inloophuis in Tilburg-Zuid van R-Newt, de jongerentak van welzijnsorganisatie Contourdetwern, waarvoor Bindels werkt, nog altijd gesloten voor groepsactiviteiten. Geen Fifa-avonden, geen meidengroep, geen filmavondjes. Bijeenkomsten die voor sommige jongeren het enige verzetje in de week zijn, of een manier om uit hun sociale isolement te kruipen.

Liever vooraf helpen dan achteraf
Zwarte sneakers, grote zilveren ringen onder losvallend blond haar, een T-shirt met de tekst ‘born to be wilder’ erop. Wie Bindels van een afstandje met de drie meiden op het plein ziet praten, zou kunnen denken dat ze een van hen is. Een grote zus of nicht. Het oudere buurmeisje.

Maar wie een paar dagen met haar meeloopt, ziet: de 32-jarige Bindels is een rot in het vak. Bijna de helft van haar leven – veertien jaar – zit ze in het jongerenwerk. Een vak waar ze, na een korte kennismakingsopleiding bij de politie, bewust voor koos. Omdat ze affiniteit met de doelgroep heeft. Maar vooral omdat ze ‘liever vooraf helpt dan achteraf’. Bij de politie kwam ze in aanraking met jongeren die al in de nesten zaten. Nu is het haar doel te voorkomen dat het zover komt. De laatste maanden is dat werk een stuk moeilijker geworden.

Maar het werk is vooral moeilijker geworden doordat veel van de jongeren met wie ze werken het nu zelf zwaar hebben. Jongeren die opgroeien in gezinnen waar de schulden zich opstapelen. Laagbegaafde tieners die onder aan de arbeidsmarkt bungelen en de laatste maanden de eersten waren die op straat belandden.

Kwetsbare meisjes zoals Melissa en haar vriendinnen, die geen stabiele thuissituatie hebben en moeite hebben met school. De meiden brachten de laatste maanden blowend op straat door.

Bindels zag de spanningen oplopen. ‘Ik werd laatst gebeld door een jongere in paniek. Ze wordt thuis geslagen. Ze durft de politie niet te bellen, want dan zou ze nog meer klappen krijgen.’ Wat niet helpt: ‘We zitten in een deel van de stad waar buren dit soort dingen niet snel melden. Je verraadt elkaar niet, dat is hier de mentaliteit.’
Een paar straten bij het inloophuis vandaan begint de Vogeltjesbuurt, het beruchte epicentrum van drugscriminaliteit in Tilburg. Zo’n eenvoudige eengezinswoning is een stuk goedkoper dan de huur van een speciaal jongerencentrum. ‘En we zitten zo nog meer in de haarvaten van de wijk.’

 Het inloophuis is dicht voor groepsactiviteiten, maar individuele afspraken met jongeren die in grote problemen zitten, gingen de afgelopen maanden zo veel mogelijk door. Tussen het papierwerk door vraagt Bindels hoe het gaat. 

‘Luister’, zegt ze die maandagavond tegen Melissa als het meisje aankondigt dat ze van school gaat zodra ze 18 is. ‘Zonder diploma nemen ze je nergens aan. Of je gaat heel weinig verdienen. Dan kun je nooit op jezelf wonen.’ Voor dat laatste argument lijkt het meisje ontvankelijk. ‘Ik ga wel bbl doen’, zegt ze uiteindelijk. 
Lees het hele artikel op de website van De Volkskrant hier. 
Verder lezen? Lees 'Jongerenwerkers hebben het drukker dan ooit.'