Nieuwsbericht

Onderwijs en jongerenwerk groeien naar elkaar toe in aanpak van radicalisering

Chris Bos
13 februari 2020 | 1 minuut lezen

Onlangs verscheen het derde nummer van JEPzine waaraan ook Sociaal Werk Nederland heeft bijgedragen. Lees onder meer artikelen over werkzame factoren voor de samenwerking tussen onderwijs en jongerenwerk, praktijkverhalen van jongerenwerkers in Deventer (Raster) en Den Haag (Voor Welzijn) en dit artikel:

“Gemeenten vertrouwen op professionals
Gemeenten stimuleren, faciliteren én financieren de samenwerking tussen jongerenwerk en scholen. Utrecht en Almere gebruiken hiervoor landelijke versterkingsgelden voor de integrale aanpak van radicalisering. 'Door het jongerenwerk dichter bij de scholen te brengen, werken we actief aan vroege preventie.'

Met veel enthousiasme vertellen Antje Velthuis (beleidsadviseur jeugd) en Anita Lubberdink (beleidsadviseur onderwijs) over de Utrechtse aanpak van het 'schooljongerenwerk'. Die aanpak is in de loop der jaren gegroeid, op initiatief van het onderwijs, vertelt Antje. 'De straatcultuur kwam steeds meer de scholen in. Er was behoefte om het pedagogisch klimaat binnen de school te versterken, zodat het veiliger en prettiger werd om op school te zijn. Het jongerenwerk kon daarin een goede aanvulling zijn.'

Met een mix van oprechte interesse en soms lichte jaloezie luisteren de Almeerse collega's Tineke Woudstra (projectleider veiligheid) en Innocentius Bos (beleidsadviseur jeugd) naar de ervaringen in Utrecht. In Almere staat een brede preventieve aanpak nog in de kinderschoenen. De wil is er, maar de omstandigheden zijn er (nog) niet naar. Er is te weinig geld om jongerenwerkers in de buurthuizen én op de scholen te hebben. Bovendien kampt Almere met een flink tekort op het budget voor de jeugdhulp. Dát gat dichten is urgenter dan investeren in preventie. Daarnaast zorgt de politieke kleur van de gemeenteraad ervoor dat bij veiligheid het accent vaak op repressie ligt.

Toch zien Innocentius en Tineke dat de brede beweging binnen de jeugdsector, met meer nadruk op preventie, ook Almere niet voorbijgaat. 'Als gemeente nemen we de regie om dit samen met onze partners in de stad te bespreken', zegt Innocentius. 'Maar we zitten nog in de pilotfase. Dus de aanpak in Utrecht is leerzaam om te volgen.'”

Lees het hele artikel en de andere artikelen van JEPzine 3