Richtlijn voor Ernstige Gedragsproblemen geactualiseerd
De richtlijn ernstige gedragsproblemen helpt professionals om te bepalen welke problemen men het beste met het eigen netwerk van een kind of jongere kan aanpakken en wanneer er meer specialistische kennis nodig is. De eerste versie van de richtlijn (2014) bleek goed aan te sluiten bij de praktijk. De afgelopen jaren is er veel ervaring mee opgedaan. Daarnaast zijn er ook nieuwe inzichten uit de wetenschap en praktijk gekomen. Dat was reden voor de beroepsverenigingen NIP, NVO en BPSW om de richtlijn voor Ernstige Gedragsproblemen te herzien en actualiseren.
Wat is nieuw?
De geactualiseerde richtlijn gaat uit van een getrapte aanpak die begint bij de vraag wat ‘normaal’ probleemgedrag is en welke opvoedingsprincipes daarbij van belang zijn. De richtlijn gaat ook dieper in op problemen waarvoor gespecialiseerde interventies nodig zijn. Daarnaast komen probleemgedragingen en interventies in en om de school aan bod.
De richtlijn schrijft overigens niet per definitie een trapsgewijze aanpak voor. Want soms is de problematiek zo ernstig of complex dat er direct opgeschaald moet worden. Maar ook voor die situaties biedt de richtlijn handreikingen.
Voor wie?
Richtlijnen zijn bedoeld om professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming te ondersteunen in hun werk. Het zijn aanbevelingen die richting geven aan de afwegingen die zij dagelijks maken; van wijkteam tot residentiele jeugdhulp. De Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming bieden een overzicht van de laatste kennis: op basis van wetenschap, praktijk én cliëntvoorkeuren. Met praktische aanbevelingen en kennis binnen handbereik beslissen de professional en de cliënt samen over een effectieve aanpak.
Meer weten over richtlijnen?
Kijk voor meer informatie over het Programma Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming op www.richtlijnenjeugdhulp.nl. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Twitter. Wil je de richtlijn in de vorm van praktische werkkaarten bestellen? Stuur dan een mail naar info@richtlijnenjeugdhulp.nl of bel (030) 230 66 03.