Nieuwsbericht

Stints vanaf middernacht verboden op openbare weg

1 oktober 2018 | 2 minuten lezen

Minister Van Nieuwenhuizen heeft de Stints, elektrische bakfietsen voor kindervervoer, voorlopig verboden op de openbare weg. De eerste voorlopige resultaten van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar aanleiding van het dodelijke ongeluk in Oss wijzen op potentiële veiligheidsrisico's.

De Stints mogen vanaf middernacht niet meer de weg op. Uit onderzoek van de inspectie, politie en NFI komen twijfels naar voren over de technische constructie van de Stint. Er zijn meerdere problemen gevonden die ertoe kunnen leiden dat de Stint stilvalt of juist niet meer remt.

Ook in de praktijk is dit een aantal keer voorgekomen, blijkt uit drie meldingen bij de politie en navraag bij een bedrijf dat Stints gebruikt voor goederenvervoer.

Remmen gaat niet meer
De ILT meldt dat een van de stroomkabels kan loslaten door oververhitting, waardoor de Stint blijft hangen op de maximale snelheid. Hetzelfde probleem kan volgens de inspectiedienst ontstaan als de zogeheten gasveer afbreekt.

Remmen lukt in die gevallen niet meer, schrijft de ILT, omdat de handrem niet krachtig genoeg is. Ook een andere noodoplossing, het uitzetten van het contactslot, is niet afdoende, aldus de ILT. "Dit is in een panieksituatie geen natuurlijke handeling."

Ook zijn er technische wijzigingen doorgevoerd in het ontwerp van de Stint zonder dat deze zijn goedgekeurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

'Voorbarig besluit'
De bevindingen van de ILT zijn besproken met de maker van de Stint, Edwin Renzen. Hij zou de problemen met de stroomonderbreking na eigen onderzoek erkennen.

Maar in een eerste reactie tegen de NOS noemt Renzen het besluit van de minister voorbarig: "Er is geen onderzoek gedaan naar het wrak. Ze gaan uit van een werkhypothese, maar dat zou geen aanleiding moeten zijn om per direct alle Stints te verbieden op de openbare weg."

Ingrijpend voor kinderopvang
Het verbod heeft gevolgen voor een flink aantal kinderdagverblijven die kinderen halen en brengen met Stints. Het ministerie zegt dat het informatienummer 1400 beschikbaar is voor alle vragen over Stints.

"Ik besef dat dit een ingrijpend besluit is, met ook praktische gevolgen voor de kinderdagverblijven. Maar iedereen realiseert zich dat de veiligheid vooropstaat. Daarom heb ik dit besluit genomen", zei de minister in een persconferentie. De Stints worden in ieder geval van de weg gehaald tot alle onderzoeken zijn afgerond.

Bij het ongeluk in Oss op 20 september kwamen vier kinderen om het leven toen een Stint op een trein botste. Een ander kind en een begeleidster raakten gewond. De onderzoeken van inspectie, NFI en politie naar de Stints zijn nog niet afgerond.

"De pijn, het verdriet en het leed dat het ongeluk heeft veroorzaakt zijn niet te beschrijven", zei Van Nieuwenhuizen bij de toelichting op haar besluit.

De minister zei dat er nog een apart onderzoek loopt naar de vraag of de elektromagnetische straling van de spoorwegovergang in Oss invloed heeft gehad op de Stint. "Dat kan ook een mogelijk oorzaak zijn, maar ook dat onderzoek wordt de komende maanden afgerond." Bron: NOS en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zie hier de website van het minsiterie.