Nieuwsbericht

Handreiking: kansrijk partnerschap voor jeugd en gezin

26 november 2024 | 2 minuten lezen

Lange wachttijden, tientallen hulpverleners die over de vloer komen bij jeugdigen en gezinnen en één op de zeven jeugdigen die een vorm van jeugdzorg krijgt… het stelsel is vastgelopen. Eén van de oorzaken is dat Nederland geen domeinoverstijgende visie en aanpak kent voor de zorg en ondersteuning aan jeugd en gezin. Met de handreiking Aan de slag met kansrijk partnerschap. Dienend aan jeugd en gezin komt ActiZ Jeugd met concrete handvatten om de benodigde transformatie vorm te geven. Sociaal Werk Nederland leverde een bijdrage aan de publicatie.

Disbalans uitgaven zorg en preventie

De handreiking biedt aanbieders in zorg en welzijn voor jeugd en gezin en financiers concrete handvatten en inspiratie om de benodigde transformatie vorm te geven in de praktijk. Die transformatie moet uitgaan van de kracht van de samenleving, van eenvoud en van meer inzet op preventie. ActiZ Jeugd constateert dat er momenteel een disbalans is tussen de uitgaven aan de ‘achterkant’ van het stelsel (jeugdzorg) en de uitgaven aan preventie. Dit kan en moet anders.

Sterkere verbinding zorg en sociale basis
De handreiking is gelanceerd tijdens een kick-off bijeenkomst met zo’n 45 partners, waaronder aanbieders in zorg en welzijn, ouderverenigingen, onderwijs, gemeenten, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. In dit videoverslag reageert Jolanda Sonneveld namens Sociaal Werk Nederland: “Waar mijn hart sneller van gaat kloppen, is dat ook vanuit zorgpartijen steeds meer de verbinding wordt gezocht met de sociale basis en de voorzieningen daarbinnen. Ik denk dat daar heel veel kansen liggen.”

Samenspel jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp en sociaal werk
In de handreiking is ook veel aandacht voor de verbinding met sociaal werk, met name het opbouwwerk en kinder- en jongerenwerk. Voor het versterken van de sociale en pedagogische basis en gemeenschappen is sociaal werk immers een onmisbare schakel. Het samenspel tussen professionals in de jeugdgezondheidszorg, jeugdhulp en sociaal werk wordt uitgewerkt: zij kunnen elkaar aanvullen en versterken. Binnen het jeugddomein, maar juist ook in de verbinding tussen het volwassendomein en het domein van jeugd en gezin. Want veel zorgen van kinderen vinden hun oorsprong in de problemen van hun ouders, zoals schulden, wonen, psychische problemen of gebrek aan sociaal kapitaal. Het tijdig signaleren en handelen vraagt om nauwe samenwerking. In dit kader wordt verwezen naar onze recente inspiratiebundel Samenwerken aan mentale weerbaarheid van jongeren.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jolanda Sonneveld.

Lees ook: