Nieuwsbericht

Ervaringen project Nooit meer Skeer gebundeld in handreiking

5 november 2024 | 1 minuut lezen

Nu beschikbaar: de handreiking van het project Nooit meer Skeer. Jongerenwerkers hebben in het project ‘Nooit meer Skeer’ op drie mbo-scholen geëxperimenteerd met het bijdragen aan schuldenpreventie. Al lerende is een practice based aanpak ontwikkeld. In deze handreiking beschrijven we de ervaringen en geleerde lessen. De handreiking download je hier.

Nooit meer Skeer
De groeiende groep jongeren met schulden was aanleiding voor Sociaal Werk Nederland om meer te leren over hoe jongerenwerkers door hun aanwezigheid in mbo-scholen kunnen bijdragen aan schuldenpreventie. Onder de noemer ‘Nooit meer Skeer’ is twee jaar lang (2022-2024) samen met jongerenwerkers vanuit drie sociaalwerkorganisaties op drie mbo-scholen geëxperimenteerd en onderzocht hoe inzet van het jongerenwerk op het mbo kan bijdragen aan schuldenpreventie.

Jongerenwerkers gaven lessen op scholen in Leiden, Hoorn en Den Bosch. Jongerenwerkers hebben voorlichtingslessen gegeven in verschillende klassen en gingen op laagdrempelige wijze in gesprek met studenten over geldzaken. In geval van (beginnende) schulden probeerden zij een brugfunctie te vervullen tussen jongeren en schuldhulpinstanties.

Handreiking
De ervaringen die tijdens het project Nooit meer Skeer zijn opgedaan en zijn vastgelegd door onderzoekers van DSP-groep zijn gebundeld in een handreiking. In de handreiking staat beschreven:

  • Welke kennis- en ondersteuningsbehoefte mbo-studenten hebben op terrein van financiën
  • Wat jongerenwerkers op de drie mbo-scholen concreet hebben gedaan om bij te dragen aan schuldenpreventie
  • Hoe studenten de inzet van jongerenwerkers op hun school hebben ervaren
  • Wat de geleerde lessen zijn om in de school als jongerenwerker met succes te kunnen werken aan schuldenpreventie

De handreiking is bedoeld voor jongerenwerkers, docenten, schoolleiders en gemeenten die willen werken aan schuldenpreventie met inzet van jongerenwerkers op mbo’s. De handreiking geeft concrete handvatten om vanuit het jongerenwerk mbo’ers te ondersteunen bij het vergroten van hun financiële gezondheid en het voorkomen van geldzorgen.

Jongerenwerker  Remco van der Meij vertelt in een interview voor het vakblad Zorg + Welzijn over zijn ervaringen met voorlichtingslessen en individuele begeleiding op het mbo.

Neem voor meer informatie contact op met Marieke Trentelman: marieke.trentelman@sociaalwerk.nl