Vijf manieren voor een integrale arbeidsmarktaanpak
De veertien regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn hebben de handen ineengeslagen met de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT). Dat moet leiden tot een integrale arbeidsmarktaanpak voor zorg en welzijn. Daarbij spelen de zorg- en welzijnsprofessionals zélf een belangrijke rol. Vijf voorbeelden laten zien hoe ze die rol kunnen invullen.
Medewerkersdialoog 50+
In april organiseerde deRotterdamseZorg in samenwerking met Vitale Delta, Bureau Lambregts en SMO een medewerkersdialoog, speciaal voor verpleegkundigen van 50 tot 66 jaar. Samen met hr-adviseurs, -managers en -directeuren uit veertien organisaties en zes sectoren gingen de verpleegkundigen in gesprek over de volgende vraag: wat kan de vitaliteit van 50+ verpleegkundigen blijvend versterken? Er kwamen uiteenlopende ideeën en oplossingen: van snuffelstage(s) tot spraaksturing met HIiX en van mantelzorgverlof tot werktijden op maat.
Adviesraad van zorgprofessionals
In de vier arbeidsmarktregio’s Achterhoek, Twente, Stedendriehoek & Noord-Veluwe en Zwolle start werkgeversorganisatie WGV Zorg en Welzijn binnenkort met een adviesraad van zorgprofessionals: de RAAT van advies. In deze adviesraad zijn alle branches van zorg en welzijn vertegenwoordigd die mee willen denken en adviseren over veranderingen die nodig zijn in de sector.
RaaT van Impact
Ook in Midden-, Zuid- en Zuidwest-Gelderland is de inbreng gemobiliseerd van zorg- en welzijnsprofessionals. In samenwerking met werkgeversorganisatie WZW is een RaaT van Impact geïnstalleerd: een onafhankelijk orgaan van vijf leden met ieder hun eigen expertises, ervaringen en kennis. Aan hen de taak medewerkers aan te zetten tot samenwerking, de impact van RAAT te meten en de behaalde successen te delen.
Schrapsessies
In Limburg organiseerde werkgeversorganisatie Zorg aan Zet vier grote schrapsessies. Honderd medewerkers uit Jeugdzorg en Thuiszorg en gemeenten gingen samen aan de slag. Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ondersteunde Rita Verdonk de gesprekspartners met kennis. De belangrijkste conclusie van de bijeenkomst: om daadwerkelijk iets te veranderen moeten de aanwezige bestuurders en wethouders gezamenlijk de acties gaan oppakken.
Hacking Health Amsterdam
Werkgeversorganisatie SIGRA pakte het net iets anders aan en organiseerde samen met onder meer Amsterdam Economic Board het succesvolle evenement Hacking Health Amsterdam. Een weekend lang werkten zorg- en welzijnsprofessionals samen met patiënten, designers, programmeurs en ondernemers aan slimme ideeën en prototypes rond de thema’s personele tekorten en duurzame inzetbaarheid van personeel. Na het beraad van een deskundige jury gingen de winnaars uit drie categorieën met een prijs naar huis om hun prototype uit te kunnen werken: Best data driven, Best innovation en Best human centered. Een extra prijs ging naar TEAM-ME: maak Pesten bespreekbaar.
- Meer weten over RAAT en de verschillende activiteiten in de regio’s? Kijk dan op www.regioplus.nl/raat.
- Lees ook 'Wij moeten aan de slag met doorgroeien binnen het sociaal werk’