Nieuwsbericht

Gezamenlijke belangen gaan voor

Chris Bos
13 december 2018 | 2 minuten lezen

‘Gezamenlijke belangen gaan voor’, dat is de kop van een artikel in VM het magazine van de Nederlandse Associatie. In het decembernummer laat de redactie Nienke Kuyvenhoven als adjunct-directeur aan het woord over recente ontwikkelingen binnen Sociaal Werk Nederland als vereniging. Hieronder een fragment uit het uitgebreide interview.

De transformatie is op gang, maar volgens Kuyvenhoven nog lang niet gerealiseerd. Er is nog veel aan de hand in het sociale domein. Zoals de groeiende druk op de sociale infrastructuur in wijken. Om te voorkomen dat er opnieuw achterstandswijken met groeiende polarisatie ontstaan, is er actie nodig. Daarnaast is er de toenemende armoede onder kwetsbare groepen als ggz-cliënten, zelfstandig wonende ouderen, vluchtelingen en statushouders, en ook onder werkenden. Intussen stijgt na jaren van bezuinigingen de vraag naar sociaal werk, terwijl dat werk nog niet op “vanzelfsprekende maatschappelijke erkenning” mag rekenen. Tegelijkertijd raakt de krapte op de arbeidsmarkt ook het sociale domein. Gemeenten willen sociaal werk zo goedkoop mogelijk inkopen en nemen daarnaast soms zelf de uitvoering ter hand. Ten slotte vervagen ook in het sociale domein de branches en ontstaan er nieuwe samenwerkings- vormen. “Hoe gaan we ons hiertoe verhouden? Die vraag geldt voor ons als bureau én voor onze leden”, zegt Kuyvenhoven. “Ons antwoord is nu: laten we kijken waar gedeelde belangen zitten, dus zonder thema’s of belangen te claimen of de ander als concurrent zien.”

Lobby voor vakmanschap
Ze vertelt dat Marijke Vos in haar laatste weken als voorzitter nog blijk gaf van deze vi- sie. In een open brief aan beleidsmakers en bestuurders in de Volkskrant (17 september 2018) brak ze een lans voor het vakmanschap van de hele sociale basis: sociaal werkers, schuldhulpverleners, agenten, leerkrachten, huisartsen, wijkverpleegkundigen en vrijwilligers. “Dat zijn de beroepsbeoefenaren die dicht bij de mensen staan en maatschappe- lijke problemen moeten oplossen. Zij moeten daar de ruimte voor krijgen, ook meer financiële ruimte. Daarom kiezen we steeds meer voor het behartigen van die gezamenlijke belangen. Zoals de ontwikkeling van het vakmanschap, en ruimte voor de professional om te doen wat nodig is met mensen in de wijk. We hebben er flink voor gelobbyd. Deels is dat gelukt, deels nog niet. Dat is jammer want burgers zitten hier wel op te wachten.”

Identiteit
Maar hoe zit het in deze constellatie dan met het eigen branchebelang van Sociaal Werk Nederland, is dat nog wel in beeld? Kuyvenhoven vertelt dat ze hier niet meer zo strikt over denken. “Het echte belangen behartigen is wat op de achtergrond geraakt”, licht ze toe. “Onze identiteit staat nu meer voorop. Als je samenwerkt, moet je duidelijk zijn over wie je bent en wat je te bieden hebt. Waar is de sociaal werker van? Wat is de expertise? Sociaal werkers bouwen aan een solide sociale basis in buurten en wijken. In 2016 hebben we daarom heel bewust voor onze nieuwe naam gekozen. We hebben er twee campagnes over gevoerd. Maar het blijft nodig om steeds te vertellen wat sociaal werkers doen en wat hun betekenis is in de samenleving.”

Lees het hele artikel in de bijlage