Nieuwsbericht

Lilian Linders: vraagverlegenheid in het nieuwe normaal

12 mei 2020 | 1 minuut lezen

Lilian Linders, lector empowerment en professionalisering bij de Hogeschool Inholland, geeft onderbouwde adviezen hoe hulp duurzaam te maken en op gang te brengen. 

Tijdens deze coronacrisis schittert de hulpbereidheid door aanwezigheid. Een stortvloed aan initiatieven zet zich in om tegemoet te komen aan de noden in de samenleving. Daarbij blijkt het aanbod de vraag ruimschoots te overstijgen. Er is een over-aanbod aan vrijwilligers dat als buddy, oppasser of boodschappenbrenger aan de slag wil. Deels heeft dat te maken met een mismatch tussen vraag en aanbod: aanbieders bieden vooral incidentele en vrijblijvende hulp terwijl vragers behoefte hebben aan duurzame hulp van mensen die ze kennen en vertrouwen. Vraagverlegenheid en acceptatieschroom spelen een belangrijke rol.

Dat pleit voor duurzame aanwezigheid van sociaal werk in de wijk. Het behoort al tot hun opdracht om – in en met de sociale basis – om sociale verbanden te versterken, te bouwen aan verbindingen en vertrouwen tussen en met bewoners op in de wijk. Daarvoor is cruciaal dat zij geen passanten zijn in de wijk maar bekende en vertrouwde gezichten. Gemeenten kunnen hieraan bijdragen met consistent en duurzaam beleid ten aanzien van wijkgericht werken.

Het is fantastisch om te zien hoeveel sociaal werk in digitaal opzicht voor elkaar krijgt. Toch blijft fysieke nabijheid van belang - ook op anderhalve meter afstand. Laat sociaal werkers daarom zo veel mogelijk outreachend op straat aanwezig zijn met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen. Aan creativiteit en ondernemingszin geen gebrek!
Lees het hele artikel van Lilian Linders op de website van Sociale Vraagstukken hier.

Sociaal werk wordt geacht binnen de grenzen ven veiligheid door te werken. Sociaal werk is een cruciaal beroep.
Lees het artikel met de adviezen hier.