Corona zet achterstandswijken nog verder op achterstand
Grote zorgen over de ruim één miljoen inwoners van probleemwijken. De problemen met armoede en achterstanden in deze wijken zorgen ervoor dat burgemeesters in heel het land alarm slaan. Ze roepen de landelijke politiek op tot een gezamenlijk 'deltaplan' van 20 jaar. "Als we dit nu niet doen, dan zetten we een hele generatie, juist in die meest kwetsbare wijken aan de kant bij het vuil", zegt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad namens vijftien grote gemeenten. Voor dit onderzoek heeft RTL Nieuws 36 gemeenten benaderd met zwakke achterstandswijken. Sociaal Werk Nederland onderschrijft deze zorgen en pleit samen met de gemeenten voor een forse impuls voor achterstandswijken.
Het gaat om ruim een miljoen inwoners bij wie de problemen zich opstapelen. De werkloosheid stijgt, de overlast neemt schrikbarend toe en het onderwijsniveau daalt. Dit zeggen burgemeesters met probleemwijken tegen onze onderzoeksredactie.
Dubbele crisis
"Wat je ziet is dat de coronacrisis nog eens boven op de crisis kwam waar deze wijken al middenin zaten", zegt burgemeester Marcouch van Arnhem. Hetzelfde beeld heeft burgemeester Depla van Breda: "De coronacrisis is in de probleemwijken extra hard aangekomen." Hij noemt de coronacrisis voor de probleemwijken de lakmoesproef waarbij al langer bestaande problemen extra goed zichtbaar worden.
"Om de bewoners in deze wijken weer perspectief te bieden en weer uit het dal te laten komen hebben we het Rijk nodig", zegt burgmeester Jan Hamming van Zaanstad. "We moeten investeren in onderwijs, jongerenproblematiek, maar er moet ook geïnvesteerd worden in betere woningen."
RTL Nieuws heeft de nieuwe verkiezingsprogramma's van de huidige Tweede Kamerfracties doorgenomen. Daaruit blijkt dat slechts 4 van de 14 partijen specifieke plannen hebben voor kwetsbare wijken.
Zo wil de VVD de veiligheid in de probleemwijken verbeteren door meer te laten surveilleren en overlast tegen te gaan. DENK wil de successen van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) gebruiken voor de zogenoemde prachtwijken. De ChristenUnie benoemt summier dat ze deze wijken willen herstructureren. De PvdA is de enige partij die ook een bedrag noemt, zij willen honderden miljoenen euro's steken in het leefbaar maken van achterstandswijken.
Geen enkele andere zittende partij benoemt deze kwetsbare wijken in hun verkiezingsprogramma. Wel staan in verschillende partijprogramma's plannen die voor de inwoners van deze wijken belangrijk zijn. Het gaat dan om beter onderwijs, nieuwe woningen en meer wijkagenten of bijvoorbeeld armoedebestrijding.
Kort na de eerste coronagolf vorig jaar trokken de burgermeesters ook al aan de bel. In een manifest waarschuwden ze al voor verontrustende problemen, die ze nu een jaar later werkelijkheid zien worden.
De gemeenten hebben het afgelopen jaar al wel extra miljoenen euro's van het Rijk gekregen, maar dat was om de eerste nood te lenigen. Maar dat is volgens de burgemeesters absoluut niet genoeg voor de komende jaren.
Het hele artikel en de reportage van RTL vindt u hier.
Terugwinnen van vertrouwen van bewoners, na de toeslagenaffaire, en de bezuinigingen op de achterstandswijken sinds 2008 vraagt concrete, merkbare ondersteuning in de directe leefomgeving van bewoners van deze wijken: in de buurt.