Sociaal Werk Nederland reageert in Binnenlands Bestuur op Wijkteamrapport CPB
Sociaal Werk Nederland heeft in Binnenlands Bestuur gereageerd op het CPB-onderzoek naar Wmo-kosten wijkteams:
'Meerjarig onderzoek moet uitwijzen wat het effect van wijkteams is op de kwaliteit van de geleverde zorg en ondersteuning. Ook moet worden gekeken naar de ontwikkeling van verwijzingen en de bijbehorende kosten. Het is veel te kort door de bocht om nu te concluderen dat sociale wijkteams leiden tot een extra vraag naar Wmo-voorzieningen. Daarvoor is het proces van de huidige transformatie te complex.’
Hogere kosten
Sociaal Werk Nederland sluit daarmee aan op de reactie van Divosa. Belangrijkste conclusie van het CPB-onderzoek is dat de inzet van wijkteams in de jaren 2015-2017 heeft geleid tot een stijging van 14% van het aantal mensen met een Wmo-maatwerkvoorziening. Vooral gemeenten waar (ook) zorgaanbieders in het wijkteam zitten, worden geconfronteerd met hogere kosten.
Financieel verhaal
Sociaal Werk Nederland heeft zowel kritiek op het onderzoek als op een deel van de conclusies die eraan worden verbonden. ‘Het is een financieel verhaal dat zich beperkt tot dagbesteding en individuele maatwerkvoorzieningen. Het is zeker geen kwalitatief onderzoek naar de werking en resultaten van wijkteams.’ Dat moet er wel komen, en zou onderdeel kunnen zijn van de komende evaluatie van de Wmo.
Te grote caseload
Aan de andere kant stelt het CPB ook dat de samenstelling van het team niet de enige ‘kostenopdrijver’ is. De wijkteams zien meer, waardoor weliswaar het aantal doorverwijzingen stijgt, maar dit kan ook wenselijk zijn omdat verergering van de problemen wordt voorkomen.
Die conclusie deelt Sociaal Werk Nederland. Het sluit ook aan bij signalen van onze leden dat het aantal verwijzingen naar Wmo-voorzieningen (nog) niet afneemt. Als oorzaken daarvoor noemen zij onder meer de hoge toegangsdrempel tot tweedelijnszorg en de te grote caseload voor wijkteammedewerkers genoemd. Ook is er in veel wijkteams te weinig ruimte voor het ontwikkelen van preventie en innoverende nieuwe oplossingen.'
- Het artikel in Binnenlands Bestuur.
- Eerdere berichtgeving vind je hier.
- Update 28 januari: uitgebreide inhoudelijek reactie van Marjon Breed, Radar.